Noaptea Europeană a Muzeelor din 17 mai, care s-a desfășurat sub egida „Muzeele orădene împreună!”, ediţia a X-a, s-a bucurat de un succes deosebit și de această dată.
.jpg&w=337&h=208&zc=3)
Noaptea Europeană a Muzeelor din 17 mai, care s-a desfășurat sub egida „Muzeele orădene împreună!”, ediţia a X-a, s-a bucurat de un succes deosebit și de această dată.
La Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, serviciul Muzeul Orașului Oradea, în data de 15 mai 2025 a fost vernisată expoziția personală a artistului Adrian Chirilă, intitulată Progenituri umane.
Recent a apărut la Editura Universității din Oradea cartea Profesorului univ. dr. Paul Magheru Vreau să știu..., publicată în condiții grafice excepționale de Tipografia Book Expert din Oradea. După cum se specifică și în subtitlu cartea reprezintă o culegere de articole și fragmente din cărți ale autorului destinate elevilor din învățământul gimnazial și liceal, profesorilor, părinților, tuturor celor interesați de buna educație și instrucție a tinerei generații.
Între 22 și 24 mai, vor avea loc la Oradea Conferințele Dilema, oraș în care acest proiect cultural itinerant se întoarce pentru a patra oară.
Cu ocazia Nopții Muzeelor, sâmbătă, 17 mai, între orele 19.00 – 24.00, toate obiectivele administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) își deschid din nou porțile pentru vizitatori. Ediția din 2024 a strâns peste 11.200 de vizitatori în cele șase obiective Oradea Heritage.
Marți, 20 mai, ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, va avea loc lansarea cărții „Mineriada s-a născut la Revoluție. Evenimentele din 13-15 iunie 1990”, autor Cătălin Ranco Pițu.
Muzeul Țării Crișurilor din Oradea a găzduit marți, 13 mai, conferința intitulată „Principalele precondiții ale Răscoalei lui Horea în Transilvania din secolul al XVIII-lea”, susținută de dr. Paul E. Michelson, profesor emerit la Huntington University, Indiana (SUA).
Există concerte în care repertoriul ales este unul iubit de către majoritatea melomanilor. Indiferent de preferințe, câteva titluri din creația lui Beethoven, Mozart, Verdi, Ceaikovski și alții reprezintă piese de referință, piloni ai muzicii clasice, pe care orice meloman le iubește, pentru că îi creează o vibrație aparte a sufletului.
Joi, 8 mai, în sala festivă a Baroului Bihor, a avut loc lansarea cărții de poezie intitulată Sonetele italiene și a cărții Un pelerinaj la Sfântul Munte Athos, autor avocat dr. Pașcu Balaci, în fața unei săli arhipline din care nu au lipsit profesori universitari orădeni, preoți din Bihor, scriitori, avocați, oameni de afaceri italieni, iubitori de poezie de toate vârstele.
Pianistul orădean Thurzó Zoltán oferă iubitorilor de muzică cultă un nou recital de pian din cadrul seriei de concerte care vizează interpretarea integrală a pieselor pentru pian al lui Fr.Chopin.