Ca învățătoare, Ileana Vlad și-a dedicat cea mai mare parte a vieții copiilor din Sânmartin, cărora le-a dăruit lumina slovelor și căldura sa sufletească.

Dăscălița-pictoriță

Ileana Vlad s-a născut în 15 august 1945, în localitatea Betfia, județul Bihor. Este de profesie învățătoare, actualmente pensionară. A început pictura pe sticlă la vârsta de 51 de ani, în anul 1996. Deprinde meșteșugul icoanelor de la fiica cea mai mare, care, la vremea respectivă, era studentă la Academia de artă din București. În perioada 1996 – 2017, are mai multe expoziții personale și de grup în Oradea, Beiuș, Sânmartin, Apateu, Gyula. Există o expoziție permanentă cu icoane ale artistei în cadrul primăriei Sânmartin, expoziție care este prezentată în monografia comunei. De asemenea, există o biserică în localitatea Felcheriu, județul Bihor, unde toate icoanele sunt realizate de aceeași artistă: Ileana Vlad. Mai există aproximativ 20 de biserici în Bihor cu lucrări semnate și donate de artistă.

O pasiune veche de 24 de ani

Dintr-o simplă întâmplare, pictatul icoanelor a devenit pentru Ileana Vlad pasiune.

„Am început să pictez din întâmplare, în anul 1996. Fiica mea cea mare, Gabriela, era studentă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și avea 10 icoane pictate pe sticlă, pe care își dorea să le expună. În acest sens, l-am contactat pe domnul Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Acesta a apreciat calitatea lucrărilor și și-a prezentat deschiderea pentru organizarea unei expoziții, însă aveam nevoie de un număr mai mare de lucrări. Fiind sub presiunea timpului, fiica mea m-a rugat să o ajut la pictat. Nu cunoșteam tehnica, nu știam nimic despre cromatică… Ea m-a inițiat în acest domeniu cu răbdare și bucurie, iar eu am fost motivată de dorința de a-mi ajuta copilul. Din fericire, am reușit să ducem la bun sfârșit expoziția, iar evenimentul de la Muzeu s-a bucurat de un succes de care sunt mândră și azi”, povestește Ileana Vlad.

După ce s-a pensionat, și-a dat seama că lipsa de activitate nu îi priește. Așa a descoperit ceea ce avea să devină marea ei pasiune: meșteșugul pictării icoanelor pe sticlă. Din 2000, a fost invitată, în fiecare an, la Târgul Meșterilor Populari din Oradea, dar și la numeroase alte expoziții organizate în țară.

„Pictatul icoanelor îmi dă o stare de bine și de liniște sufletească. Am un ajutor prețios în persoana soțului meu, care îmi confecționează ramele speciale ce încadrează aspectuos icoanele”, a mai spus interlocutoarea noastră.

Ileana Vlad recunoaște că îi face o deosebită plăcere să ofere icoane cu ocazia diferitelor evenimente din viața celor apropiați și că nu a considerat niciodată această artă o sursă de venit.

Icoanele ei au ajuns și în afara granițelor (Kenia și Dubai), precum și la numeroase ambasade românești. Participă cu bucurie la activitățile culturale din Cetatea Oradea, dar și la alte evenimente organizate în colaborare cu diferite instituții de cultură.

Are o colaborare frumoasă cu Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al Parlamentului Seniorilor din România. În 2006, Ileana Vlad a lansat o carte (la care a participat și președinta de onoare a UFBO), o culegere de materiale pentru serbările școlare la clasele I-IV. Cartea s-a tipărit în 450 de exemplare și numeroase învățătoare au folosit această carte pentru organizarea serbărilor școlare. Textul cărții este scris în versuri de Ileana Vlad.

Pe de altă parte, la 1 octombrie - Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, Miorița Săteanu a organizat o expoziție în Cetatea Oradea, cu obiecte de grafică, pictură, ceramică, olărit, încondeiat ouă etc., toate realizate de persoane vârstnice. „Cunoscând colaborarea de aproximativ 20 ani a doamnei Miorița Săteanu cu Penitenciarul Oradea, i-am oferit o pictură pe sticlă, care îi reprezintă pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, patronii spirituali ai Penitenciarului, pentru a o depune la Capela acestuia, ceea ce s-a și întâmplat pe 29 iunie”, a conchis interlocutoarea noastră.