Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" şi Uniunea Femeilor Bihor Oradea au organizat ieri, în Sala Amfiteatru a Bibliotecii, o şezătoare literară, cu titlul "Veşnicia s-a născut la sat", eveniment aflat pe agenda manifestărilor dedicate Zilei Internaţionale a Femeii din Mediul Rural, alături de expoziţia şi spectacolul artistic organizate, nu demult, la Sântandrei.

 

În deschidere a vorbit Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii, după care Mioriţa Săteanu, preşedinta UFBO, a vorbit despre importanţa sărbătoririi zilei femeii şi modul în care această zi a fost aprobată spre a fi celebrată. Emoţionantă a fost prezenţa câtorva elevi de la Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida", Liceul Teoretic "Lucian Blaga" şi Şcoala cu clasele I-VIII "Nicolae Bălcescu", din Oradea, care au susţinut recitări din literatura clasică şi contemporană. Totodată, actriţele Anca Turcuţ şi Ioana Dagău, de la Teatrul de Stat pentru Copii şi Tineret "Arcadia", au prezentat fragmente şi poezii din clasici români care au ilustrat în operele lor viaţa la ţară, munca câmpului şi icoana femeii din mediul rural. De altfel, aceste aspecte s-au regăsit şi în celebrele picturi prezentate în powerpoint de organizatori.

 

Când poetul şi filosoful Lucian Blaga afirma că "veşnicia s-a născut la sat", se referea la trăinicia şi frumuseţea artei populare născută din sufletul ţăranului român, din imaginaţia lui atât de originală şi, fără îndoială, din puritatea fiinţei sale.