Reducerea fiscalităţii, o prioritate naţională
Orice întârziere în reformarea sistemului fiscal, în sensul reducerii taxelor, reprezintă un sabotaj la adresa siguranţei naţionale. Nu este o glumă şi nici o exagerare: o naţiune care nu se poate autosusţine economic, nu îşi poate asigura securitatea naţională şi devine vulnerabilă în faţa ameninţărilor externe.
O economie şubredă, suprataxată este inevitabil măcinată de corupţie şi de evaziune fiscală. Cei care duc întreaga povară sunt agenţii economici care lucrează cinstit, plătesc taxe şi impozite şi suportă supracontroale aberante din partea statului. În cele din urmă orice investitor va renunţa la afacere şi îşi va îndrepta capitalul investiţional înspre alte zări mai favorabile. Vă mai amintiţi ce spunea Mugur Isărescu în 2012? "Dacă vom continua cu un sistem fiscal care te împovărează şi îţi scoate ochii din cap, îţi dă o singură şansă să supravieţuieşti şi aceea este să faci evaziune", iar acum susţine că reducerile prevăzute în noul Cod Fiscal nu sunt bune. Sucirea sa nu are nimic de a face cu bunăstarea românilor.
Se susţine că prin reducerea taxelor nu se poate asigura plata pensiilor şi a cheltuilelor de funcţionare a statului. Nimic mai fals şi mai pervers pentru bunul simţ.
Taxele mai mici reduc evaziunea fiscală şi lărgesc baza de impozitare. Devine evident pentru orice actor economic "negru" că este mult mai periculos să faci evaziune decât să plăteşti corect. Doar taxele mici pot duce în România la o conformare fiscală şi o aplicare mai uşoară a legii din punctul de vedere al administraţiei fiscale. Mai multe surse de colectare a banilor înseamnă mai mulţi bani la bugetul de stat. Şi aici ajungem la aparatul de stat care este supradimensionat. O puzderie de funcţionari şi birocraţi parazitează întregul sistem, din structurile gvernamentale centrale şi până la cea mai prăpădită primărie sau serviciu judeţean. Nu reformarea sistemului este soluţia - de două decenii tot auzim de reforme -, ci reducerea pur şi simplu a birocraţilor din sistem. Un aparat de stat trebuie să fie suplu, eficient, în slujba cetăţenilor şi a mediului economic, nu o povară pentru contribuabili. De ce nu se ajunge aici şi nicio guvernare din ultimii 25 de ani nu a restructurat din temelii Sistemul? Pentru că acest Sistem le asigură supravieţuirea politică. Întregul Sistem este format din clientela politică care se revanşează în momentele electorale. Cheia dezvoltării României a fost confiscată de acest Sistem. Ei bine, un prim pas prin care se poate fisura acest sistem este tocmai introducerea unei reduceri fiscale pentru că ea generează prosperitate. Un om sărac va accepta aproape orice pentru a supravieţui.
Un om care nu mai are grija zilei de mâine este greu de manipulat, greu de controlat. Orice reducere de taxe devine astfel esenţială pentru români şi pentru faptul că, plătind cu 10% mai puţin pentru un produs, va rămâne cu mai mulţi bani în buzunar. Bani pe care îi poate economisi, îi poate cheltuii, îi poate investi. Banii trebuie să producă alţi bani - este o regulă de bază în capitalism şi fără de care economia nu poate funcţiona.
Cred că dreptul fundamental al omului este dreptul la fericire. Nimănui nu-i poate fi interzis acest drept, fiecare are dreptul să-şi împlinească acest deziderat după cum doreşte, atâta veme cât nu lezează prin acţiunile sale drepturile altor oameni. O componentă importantă şi comună însă pentru toţi oamenii în căutarea fericiri personale îl are siguranţa economică, asigurarea unui trai decent. Dacă acest lucru nu este asigurat, căutarea fericirii devine imposibilă, existenţa umană rămâne la stadiul luptei pentru supravieţuire. O trăsătură din lumea animală. Statul are aici un rol fundamental: are obligaţia să asigure cetăţenilor săi un trai decent şi siguranţă personală. Toate acestea le poate asigura prin legi potrivite. Şi aici ajungem, din nou, la legile care permit dezvoltarea şi asigură prosperitate cetăţenilor. Prin urmare, oamenii politici care ajung la guvernare au datoria să asigure cadrul în care cetăţenii pot să-şi asigure existenţa prin muncă, să asigure egalitate de şanse atât cetăţenilor săi, cât şi mediului economic şi să le protejeze vieţile şi avuţiile. De restul căutărilor din această lume se vor ocupa oamenii însăşi, aşa cum vor decide ei. Analizând acţiunile guvernanţilor noştri, puteţi spune că vă reprezintă interesele fundamentale?
Comentarii
Nu există nici un comentariu.