DECESE

In memoriam

SEVER DUMITRAŞCU

(6 iunie 1937 - 2 octombrie 2022) 

Duminică, 2 octombrie 2022, domnul profesor universitar dr. Sever Dumitrașcu a încetat din viață la vârsta venerabilă de 85 de ani. Prezentăm, pe scurt, câteva date biografice.

Profesorul Sever Dumitrașcu s-a născut în 6 iunie 1937, în satul Rapoltu Mare, din județul Hunedoara. El însuși a mărturisit că fost preocupat încă de mic copil de poveștile și istorisirile legate de meleagurile natale. Astfel că, după terminarea Liceului „Decebal” din Deva, pașii l-au purtat spre orașul universitar clujean, unde a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filosofie, Secţia de istorie universală antică şi arheologie. Aici a fost remarcat de profesorii săi, iar după absolvire a rămas la Catedra Institutului Pedagogic de 3 ani din Cluj în 1962, mai apoi transferându-se, în 1964, la cel din Oradea. A lucrat la această instituție de învățământ superior până în anul 1977, când statul a decis desființarea Facultății de Istorie-Geografie, reluându-și mai apoi activitatea didactică după reînființarea facultății în 1990, odată cu căderea regimului comunist din decembrie 1989.

În perioada 1972-1990 a fost director şi muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde, pe lângă atribuțiile sale administrative, a inițiat evidența patrimoniului, s-a preocupat de organizarea expozițiilor de bază și a numeroase expoziții temporare, dar și de publicarea a nu mai puțin de trei anuare, publicații care sunt de referință în literatura de specialitate (Crisia, pe domeniul arheologie și istorie - 1971, Nymphaea, pe domeniul științelor naturii, și Biharea, pe etnografie și artă - 1973), care au continuat să apară până în prezent cu regularitate.

Activitatea profesorului Sever Dumitrașcu se leagă, așadar, de cele două instituții, de învățământ și de cultură din Oradea (Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor). Sunt totuși câteva mari direcții de cercetare pe care trebuie să le amintim, anume istoria dacilor liberi, continuitatea, formarea limbii și a poporului român, raporturile dintre romanici, români și populațiile migratoare.

În ceea ce privește preistoria Crișanei, cu toate că reprezenta o preocupare colaterală pentru profesorul Sever Dumitrașcu,  practic și-a legat numele de aproape toate epocile preistorice din arealul amintit (de toate, cu excepția paleoliticului).

Colegii de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu foștii și actualii studenți și doctoranzi, îi vom simți lipsa și-l vom regreta mereu!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

* Un gând de mângâiere și sincere condoleanțe colegei noastre, Adela Iluța, la marea durere pricinuită de trecerea la cele veșnice a socrului drag. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Colectivul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

 

* Sincere condoleanțe și compasiune transmitem familiei Iluța, în aceste clipe de adâncă durere când vă despărțiți de soțul, tatăl, socrul și bunicul drag

ing. silvic TEODOR ILUȚA.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Colegii din cadrul Direcției Silvice Bihor. (2287)

 

* Federația Sindicatelor Silva anunță cu regret trecerea în neființă a domnului 

inginer silvic TEODOR ILUȚA,

un prieten drag și coleg cu o aleasă noblețe sufletească. Sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!  (2288)

 

* Transmitem un gând de alinare soției Viorica Iluța și familiei sale, la despărțirea de soțul, tatăl și bunicul drag 

TEODOR ILUȚA,

un om deosebit. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Valentina și Pavel Vidican cu familia. 

 

* Cu durere în suflete anunţăm trecerea la cele veşnice a celui care a fost tată, socru şi bunic

IOAN SIME,

în vârstă de 72 de ani. Slujba de înmormântare are loc azi, 4 octombrie 2022, ora 13.00, la Capela Cimitirului din localitatea Uileacu de Criş. Te vom păstra veşnic în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace! Fiica Gabriela cu soţul Iulian şi nepoatele Daria şi Iulia. (2276)

 

* În aceste clipe grele suntem alături de nora Gabriela, fiul Iulian, nepoatele Daria şi Iulia, acum când se despart pentru totdeauna de tatăl, socrul şi bunicul lor drag, cel care a fost,

IOAN SIME.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Cuscrii Ştef Vasile şi soţia Viorica. (2277)

 

* După o viață dedicată catedrei universitare din Cluj și Oradea, cercetător arheolog de talie națională și internațională, autor de studii și cărți publicate în țară și străinătate, specialist în istoria dacilor liberi din vestul României, a procesului de romanizare și românizare a zonei, organizator al Catedrei/Departamentului de Istorie în anii 1966-1990, director al Muzeului Țării Crișurilor (1971-1990), editor al analelor universitare „Lucrări Științifice” (1967), „Crisia” (1971) și „Analele Universității din Oradea” (1990) – seria Istorie, a revistei studențești de cultură „Gaudeamus” (1968)

prof. univ. dr. SEVER DUMITRAȘCU

a trecut în lumea umbrelor, a trecut în Istorie prin ce a lăsat după el: profesori de istorie, cercetători, muzeografi, universitari, instituții și reviste de cultură. Familiei, sincere condoleanțe. Dumnezeu să te odihnească în pace, domnule Profesor, coleg și prieten. Prof. univ. dr. Mihai Drecin. (189) 

 

* A plecat dintre noi apreciatul profesor universitar și arheolog

dr. SEVER DUMITRAȘCU,

după o viață de muncă și dăruire puse în slujba muzei Clio și a societății din care a făcut parte. Prin modul cum a trăit și a înțeles să dea rost vieții sale a constituit un model, urmat de cei mai mulți dintre concetățeni, care-și exprimă recunoștința pentru tot ce a lăsat posterității: o operă științifică de valoare, combinată cu activitatea de educator și un spirit creator, la care s-a adăugat capacitatea de a dărui altora care aveau nevoie de ajutor. În acest moment, al unei mari pierderi, transmitem familiei îndoliate (soției, fiicei și nepoatei) cele mai sincere condoleanțe. Familia FAUR.

 

* In Memoriam Sever Dumitrașcu. De undeva din depărtările spațiului românesc am aflat cu mare tristețe de plecarea spre veșnicia istoriei a minunatului și monumentalului, a exigentului OM, savant și cercetător ales al istoriei neamului românesc din partea de vest a României Mari. Profund și luminat naționalist-patriot

prof. univ. dr. SEVER  DUMITRAȘCU.

Coleg de învățământ academic și trăire naționalistă, mare Frate și Prieten, Moțul vrednic, cercetătorul care-mi promitea cândva o „Mică  Troie” în așezământul Berechiului natal. O veste nemuritoare pentru civilizația locului, a istoriei neamului românesc din apusul Fruntariilor Marii Românii. Pomenire și odihnă vesnică, drag prieten! Prof. univ. dr. Cornel T. Durgheu și familia.

 

* Muzeul Țării Crișurilor anunță, cu tristețe, trecerea întru cele veșnice a

 prof. univ. dr. SEVER DUMITRAŞCU,

unul dintre cei mai cunoscuți arheologi români, cadru didactic și fost conducător al instituției muzeale orădene. Perioada sa de directorat, întinsă din 1972 și până în 1990, s-a remarcat prin dezvoltarea colecțiilor muzeului și deschiderea către public, prin expoziții și conferințe, dar și printr-o activitate de cercetare științifică susținută, concretizată prin înființarea celor trei publicații ale muzeului, Crisia, de arheologie-istorie, Biharea, de etnografie și artă, respectiv Nymphaea, de științele naturii.

A activat pe circa 30 de șantiere arheologice din vestul României, concentrându-se pe perioada dacică și publicând rezultatele cercetărilor sale în monografii precum Dacia apuseană și Biharea. Acestora li se adaugă alte aproape 30 de volume, peste 340 de articole în publicații științifice și reviste de cultură, precum și coordonarea unor cărți și periodice de specialitate.

Sub conducerea domniei sale, instituția orădeană a dobândit caracter de reprezentativitate pentru acest spațiu, devenind un reper pe harta muzeografică românească și europeană.

Să-i fie țărâna ușoară!

Colectivul Muzeului Țării Crișurilor. 

 

* Dascăl eminent al arheologiei din Bihor şi vestul României, activitatea profesorului universitar

dr. SEVER DUMITRAŞCU

va fi legată pentru totdeauna de marile șantiere arheologice precum cele de la Biharea, Tăşad, Cociuba Mare, Râpa, toate materializate în cărţi şi studii de specialitate.

Colectivul Secţiei de arheologie de la Muzeul Ţării Crişurilor - Complex Muzeal este alături de familia îndoliată. SIT TIBI TERRA LEVIS

 

* A murit un UN MARE OM,

prof. univ. doctor habil SEVER DUMITRAȘCU.

A muncit foarte mult, a suferit foarte mult și a iubit foarte mult oamenii. Dumnezeu să îi apere liniștea veșnică iar pe noi să ne ajute să putem suporta acest mare necaz. Înmormântarea va avea loc miercuri la ora 15.00. Familia îndoliată.

 

* Cu adâncă durere în suflet ne luăm rămas bun de la un om de cultură desăvârşit, un istoric de excepţie, pe care l-am admirat şi un bun prieten. Suntem alături de draga noastră prietenă, Edit, de Carina şi Mona, în aceste momente de grea încercare când destinul implacabil l-a răpit dintre noi pe

prof. dr. SEVER DUMITRAŞCU.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Carmen, Doina, Mimi, Tana, Vera. (2275)

 

* Răvăşită de durere, îmi iau rămas bun de la dragul nostru prieten,

profesor universitar SEVER DUMITRAŞCU,

formator a multor generații de istorici. Pentru tot ce a lăsat neamului îi datorăm mulțumiri. Să îi fie memoria binecuvântată şi somnul lin! Geaburu Maria.

 

* Profund întristați, aducem un ultim și pios omagiu prietenului nostru drag, cel care a fost un eminent arheolog, istoric și umanist,

prof. univ. dr. SEVER DUMITRAȘCU.

Sincere condoleanțe soției Edith, fiicei Simona și nepoatei Carina! Noi rămânem mai triști și lumea mai săracă. Dumnezeu să-l ierte! Fam. Sălăjan Nicolae. (2281)

 

* Un ultim omagiu, vecinului,

SEVER DUMITRAȘCU.

Sincere condoleanțe familiei îndurerate. Odihna veșnică! Vecinii din bl. A3, B-dul Dacia nr 43 din A.P. AMBIANȚA.

 

* Suntem alături de familia

prof. univ. dr. SEVER DUMITRAŞCU,

în aceste momente dureroase de despărțire. Domnul profesor a fost o mare personalitate a istoriei și arheologiei românești, un om cu un suflet mare, un prieten și profesor iubit de generații de studenți. Ne-am bucurat de marea sa prietenie și susținere de-a lungul ultimilor 30 de ani. Îi mulțumim veșnic! Va rămâne în amintirea noastră pentru totdeauna. Dumnezeu să-l odihnească în pace!  Florin Sfrengeu și familia. (2286)

 

* Suntem cu gândul alături de familia îndurerată a

profesorului universitar doctor SEVER DUMITRAȘCU,

în acest moment trist, când domnia sa a trecut în lumea celor drepți. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Sincere condoleanțe. Laura și Elisabeta Ardelean. (2293)

 

* Cu durere în suflet îmi iau rămas bun de la Magistrul care mi-a binecuvântat cariera de istoric 

prof. univ. dr. SEVER DUMITRAȘCU. 

SIT TIBI TERRA LEVIS. Constantin Liviu Demeter, istoric. (2294)

 

* Cu durere în suflet anunțăm trecerea la cele veșnice a iubitului nostru soț, tată, socru și bunic, 

IOAN BARTIŞ,

în vârstă de 63 ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 5 octombrie 2022, ora 14.00, de la Capela Hașaș. Dumnezeu să-i dăruiască pace, liniște și odihnă veșnică. Nu te vom uita niciodată. Familia.  

 

* A plecat dintre noi un om minunat,

NELU BARTIŞ.

Ne-a dat un exemplu de curaj, optimism şi devotament. Drum lin către cer! Condoleanţele noastre către tine, Neli şi întreaga familie, în acest moment trist şi dificil. Verişorul Puiu Ştefan cu familia. (2274)

 

* Cu lacrimi în ochi și durere în suflete, ne despărțim de dragul nostru tată, socru și bunic 

TEODOR BETEA,

în vârstă de 90 ani. Nu vom uita niciodată bunătatea lui și dragostea ce ne-a purtat-o. Înmormântarea va avea loc miercuri, 5 octombrie 2022, ora 13.00, de la Capela Hașaș. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Îndoliați, fiica Dora, ginerele Călin și nepoata Cristina. (2290)

 

* Suntem alături de finii noștri, Delia, Călin și Cristina Talpoș, la marea durere pricinuită de despărțirea de iubitul lor tată, socru și bunic,

TEODOR BETEA.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Împărărția Sa! Sorin, Iuliana și Carina Dulca. (2278)

 

* Cu nemărginită tristețe am primit vestea trecerii la cele veșnice a dragului nostru fin,

TEODOR BETEA.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe întregii familii. Fam. Doina și Dumitru Dulca. (2279)

 

* Suntem alături de colega noastră, Delia Talpoş, la trecerea în nefiinţă a tatălui drag. Colegii din Direcţia Regională Vamală. (2282)

 

* Un ultim omagiu doamnei

prof. VIORICA OROS,

fosta mea colegă de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, dascăl conștiincios și doct în Istorie, șlefuitor de tineri elevi de aproape șase decenii. Fiului și familiei sale, rudelor - sincere condoleanțe. Dumnezeu să te odihnească în pace! Prof. univ. dr. Mihai D. Drecin.