Peste 200 de copii din Oradea și Sânmartin au participat ieri la atelierele de lucru în aer liber, organizate cu prilejul Zilei Porților Deschise în rezervația naturală Pârâul Pețea.

Organizată în premieră, Ziua Porților Deschise la Lacul cu Nuferi din Băile 1 Mai a atras, ieri, zeci de elevi din Oradea și Sânmartin. Evenimentul a debutat la ora 12.00, cu ateliere de lucru pentru copii și adulți (pictură pe ceramică, bijuterii handmade etc.), pentru grupurile organizate de elevi și preșcolari fiind asigurat transportul la eveniment.

Activitățile au făcut parte din proiectul „Conservarea și protecția ecosistemelor amenințate de lipsa apei termale și apei dulci în zona transfrontalieră”, derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, în calitate de beneficiar principal, în parteneriat cu Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Universitatea Oradea și MTA Atommagkutató Intézet (Institutul pentru Cercetări Nucleare din Debrețin).

Proiectul se desfășoară în perioada 1 mai 2018 - 30 aprilie 2020, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020, obiectivul specific al proiectului fiind investigarea condițiilor hidrogeologice naturale care au determinat secarea izvoarelor termale și apelor dulci din arii naturale protejate.

Principalele rezultate ale proiectului sunt relocarea și monitorizarea adecvată a speciei Nymphaea lotus var. thermalis și îmbunătățirea stării de conservare a habitatului și a speciilor florei și faunei de interes conservator, intervențiile fiind realizate pe o suprafață totală de 656 hectare (284 ha în Ungaria și 372 ha în România).

Bugetul total al acestui proiect este de 1.346.941,55 euro, din care 1.144.900,31 euro reprezintă finanțarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană (prin Fondul European de Dezvoltare Regională).

„Organizăm astăzi (ieri – n.r.) Ziua Porților Deschise la Lacul cu Nuferi. Intenția noastră este să aducem un pic de viață, de bucurie în această zonă, iar eu cred că am și reușit, pentru că peste 200 de copii au răspuns invitației noastre de a participa la activități, elevi din clasele V-VIII de la Școala din Sânmartin, precum și elevi de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea. I-am adus aici pe copii, pentru a conștientiza importanța protejării mediului înconjurător, dar și pentru a promova lacul cu nuferi”, ne-a declarat Letiția Moțoc, manager de proiect, ADI Zona Metropolitană Oradea. Elevii au fost foarte încântați să participe la atelierele de lucru în aer liber, au pictat pe ceramică, pe pietre, au lucrat cu tehnica șervețelului și au făcut lucru manual (brățări).

În continuare, a avut loc o conferință, cuprinzând o scurtă descriere a proiectului, făcută de către managerul de proiect, Letiția Moțoc, urmată de prezentarea rezultatelor obținute, până în prezent, de către reprezentanții Universității Oradea, din analizele efectuate în cadrul proiectului, invitați fiind: prof. univ. dr. Ludovic Gilău, biolog drd. Renata Ștefania Gligor, biolog Ioana Tripon și șef lucrări dr. Cristian Blidar.

La final, în organizarea Asociației Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius”, tot în Rezervația Pârâul Pețea din Băile 1 Mai, a avut loc comemorarea reputatului biolog Anna Marossy, la patru ani de la moarte. Anna Marossy a plecat spre veșnicie în data de 18 octombrie 2015, la vârsta de 84 de ani, într-un azil de bătrâni. Îndrăgostită iremediabil de natură, Anna Marossy a fost o voce nelipsită în dezbaterile publice pe probleme de mediu, fiind de neînduplecat în convingerile sale ecologiste.