Sărbătoarea naţională a poporului roman - Ziua Națională a Eroilor României - este prilej de prezentare a onorului în amintirea și în memoria celor care, cu credință, au participat la marele eveniment de întregire a neamului românesc.

Și în acest an, de Ziua Eroilor, în satul Sânlazăr, au fost depuse coroane de flori la cele două monumente ridicate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Cu un sentiment de mândrie națională și un înflăcărat patriotism local, cele două simboluri ale respectului pentru dorința și credința în Unire din sătucul  Sânlazăr reprezintă o carte de istorie concretă, prin care urmașii se mândresc și îi omagiază pe înaintașii lor.

După Liturghia zilei, din biserica sătucului, care s-a încheiat cu un parastas de pomenire a eroilor, preacucernicul preot Adrian S. Cioară a propus deplasarea credincioșilor la cimitirul satului, pentru a sfinți monumentele și coroanele de flori depuse în cinstea și amintirea eroilor locali. De asemenea, a binecuvântat fiecare erou, rostind numele încrustat în marmura rece, și a ținut un moment de reculegere în semn de recunoștință a jerfei eroilor în cel De-Al Doilea Război Mondial pentru întregirea neamului românesc.

Unul dintre monumentele eroilor din Sânlazăr îi consfințește și pe fericiții prizonieri de război, dintre care unii s-au întors la casele lor, purtând pentru toată viața rănile și urmările nefaste ale luptelor la care au participat. Totodată, sunt menționate și familiile de evrei deporați în lagărele de concentrare și în pustiul Bărăganului.

Un moment special a fost acordat memoriei consilierului comunal, Grațian Horgoș, prim curator al Bisericii greco-catolice din Sânlazăr, delegat la adunarea din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

La evenimentul de comemorare nu au fost uitate nici victimile regimului comunist care au suportat ani grei de pușcărie, precum și repercusiunile de discriminare suferite de familiile și de copiii acestora, exmatriculați din școli și opriți să urmeze unitățile de învățământ liceale și universitare.

De menționat că primului monument al eroilor comunei Sânlazăr poetul prof. Aurel Horgoș i-a dedicat, din volumul personal, următoarele versuri:

„Ce sfântă e jertfa pe altarul de țară/ Onoare, mândrie, nutrim pentru voi/ O ploaie de gloanțe au hotătât să piară/ Acei mai viteji sânlăzăreni dintre noi…”

Cel de-al doilea monument este dedicat eroului martir Florian Popovici, ucis de garda bolșevică – hortistă, pentru că a îndrăznit să se bucure de Actul Marii Uniri, purtând un tricolor în piept. A fost împușcat în curtea casei sale, în fața soției și a celor patru copii.

A cinstit memoria eroului Florian Popovici nepotul Gavril Horgoș, de 95 ani. De menționat vârsta înaintată a fraților eroului, respectiv: Veturia, de 98 ani, Alexandru, de 92 ani, și Lenuța, de 83 ani.

Consătean și membru din familia cinstitului martir, prof. Aurel Horgoș i-a dedicat următoarele versuri: „De-a lungul, prin sat, cu baioneta în spate/ Înfiptă de acei mai feroce călăi,/ Este împușcat, în ocol se va zbate/ În fața soției și a copilașilor săi!”

Inițiatorii și realizatorii, în decursul anilor, pentru desăvârșirea operelor monumentelor, cărora comunitatea le aduce mulțumirile cuvenite, sunt dr. Viorel Horgoș și familiile - prof. Aurel Horgoș și Nicolae Horgoș.

Omagiul adus jertfei eroilor a fost imortalizat prin citirea de către poetul Aurel Horgoș a unei poezii găsite în ranița soldatului, consătean, mort în toamna anului 1918, în luptele din Carpații de curbură.

La încheierea festivităților, poetul și fiul său au dăruit credincioșilor participanți iconițe, sfântul rozariu, cruciulițe, dar și o agapă frățească.

Miorița SĂTEANU, cetățean de onoare al municipiului Oradea