Motto: „Pentru a învăţa nu este nimeni prea tânăr sau prea bătrân.” Proverb german

În cadrul programului Şcoala altfel, luni, la Colegiul Tehnic nr. 1 din Vadu Crişului, instituţie cu aproape 1.000 de elevi, a avut loc o serie de activităţi cultural-educative, dedicate Zilei Şcolii şi aniversării a 65 de ani de existenţă.

 

În anul 1953 a luat fiinţă în localitatea Vadu Crişului primul liceu din mediul rural din România. Circumstanţele înfiinţării acestei instituţii au fost povestite cu ani buni în urmă de către regretatul prof. Ioan Brândaşiu, primul director al Liceului: Într-o zi, domnul Dume Dan Vasile, inspector cu personalul la Direcţia Judeţeană, mi-a spus:

- Măi Ioane, ce spui tu dacă am face noi la Vad un liceu? Eşti tu în stare să faci treaba asta, să conduci?

- Cred că da, să încercăm, i-a răspuns prof. Brândaşiu.

- Aici nu merge pe încercate, eşti în stare să faci? Dacă nu, căutăm în altă parte.

- Măi Dume, bună ziua ţi-am dat, belea mi-am căpătat. Primesc! - a fost răspunsul ferm.

Şi acu 65 de ani a luat fiinţă liceul. O circumstanţă, o decizie, curajul şi perseverenţa unui om au fost la baza liceului de azi. Demersurile ulterioare, dificultatea de a aduna bani, elevi şi profesori nu l-au descurajat pe primul director al Liceului Teoretic. Ridicarea acestei „cetăţi” a început în anii 1960-1970 cu construcţia unei şcoli noi prin finanţare guvernamentală şi a continuat cu construcţia unui internat cu 150 de locuri, tot prin finanţare guvernamentală, apoi încă o clădire pentru liceu cu patru săli de clasă. Acestea există şi astăzi, sunt pline de emoţii şi râsete de copii mai mari şi mai mici. Între 1978 şi 1988, timp de 10 ani nu a mai fost liceu la Vadu Crişului. De fapt, s-au desfiinţat clasele a XI-a şi a XII-a. Anul 1990 a devenit un an important în istoria liceului, când, în urma demersurilor făcute la ministerul de resort de către directorul adjunct de atunci Tecsi Francisc şi de către primarul Cosma Dorel, şcoala şi-a recăpătat statutul de liceu.

De-a lungul anilor, în cadrul unităţii de învăţământ şi-au lăsat amprenta mulţi profesori, unii pentru perioade mai scurte de timp, alţii - de pe băncile facultăţii până la pensie sau până când, cu îngăduinţa Bunului Dumnezeu, au plecat la cele veşnice.

O sărbătoare la a patra ediţie

Colegiul Tehnic nr. 1 şi-a sărbătorit luni Ziua Şcolii, ediţia a IV-a. La eveniment, pe lângă conducere, cadrele didactice şi elevii unităţii de învăţământ, au fost prezenţi reprezentanţii Primăriei, ai Consiliului Local din Vadu Crişului, foşti directori, profesori şi angajaţi ai şcolii, elevi din prima generaţie, preoţii din comunitate, şcolile generale din zonă, Serviciul Județean Salvamont - Salvaspeo Bihor, conduşi de către dir. Pintér Koroknai István şi mai. Mureşan Ioan, subl. Dunca Mihai, pl. maj. Blaj Liviu, pl. major Hoblea Florin, pl. Macarie Gheorghe, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmerie Bihor. Pe scena instalată pe terenul de sport al Colegiului cei prezenţi au fost salutaţi de către prof. Mălai Florin, directorul şcolii, apoi de către primarul Cosma Dorel.

„Ziua şcolii a devenit deja o tradiţie care îi reuneşte pe cei care în calitate de profesori, părinţi sau elevi sunt legaţi de acest liceu. Sărbătoarea de astăzi este mai importantă, deoarece liceul nostru a atins venerabila vârstă de 65 de ani. O astfel de zi este prilej de mândrie şi de nostalgie, dar şi de asumare a prezentului cu toate problemele pe care le implică învăţământul actual şi de ce nu de proiecte îndrăzneţe si optimism pentru viitor. Generaţii după generaţii, profesori şi elevi cu profundă responsabilitate am demonstrat că, dacă vrei, poţi să te ridici la nivelul sau chiar să-i depăşeşti pe absolvenţii altor licee importante din judeţ”, a spus în discursul său directorul Mălai.

„Am deosebita plăcere ca să fiu în mijlocul dumneavoastră în această zi de sărbătoare, plină de soare şi căldură. Îi felicit pe cei care s-au ocupat de organizarea acestui eveniment, apoi a amintit de colegi, de profesorii din anii când era elev în clasa a VIII-a la Şcoala din Vadu Crişului şi de anii 90 când s-a reuşit reînfiinţarea liceului. Primăria şi Consiliul Local suntem alături de şcoală, de acest loc de formare a tinerei generaţii şi un centru de cultură”, a spus, în salutul său, Dorel Cosma, edilul comunei Vadu Crişului. Cei prezenţi au mai fost salutaţi de către prof. Tecsi Francisc, fost director al şcolii, s-a ţinut apoi un moment de reculegere în amintirea celor care au trecut în nefiinţă. Prof. Rif Teodor, absolvent al primei generaţii a liceului, după prezentarea mai multor elemente din istoria şcolii şi legate de profesorii instituţiei de învăţământ, a propus celor care sunt în măsură să decidă ca în viitor Şcoala din Vadu Crişului să poarte numele prof. Brândaşiu. Programul în curtea şcolii a continuat cu o demonstraţie de stingere a focului prezentat de ISU Vadu Crişului, al Jandarmeriei cu câini, urmat de programul formaţiilor artistice care sunt coordonate de către cadrele didactice ale Colegiului Tehnic. Astfel, pe scenă au urcat pe rând „Steluţele Vadului” şi membrii Ansamblului de dansuri populare „Moşuţ”. De la conducerea Colegiului am aflat şi de planul de şcolarizare al instituţiei pe anul 2018/2019. La învăţământul preşcolar vor fi două grupe cu program prelungit, la învăţământ gimnazial - V/ 2 clase limba română, 1 clasă limba maghiară, la învăţământ liceal - IX zi, tehnician în activităţi economice, tehnician în silvicultură şi filologie. La învăţământ seral clasa IX/tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului, învăţământ seral clasa XI - tehnician în activităţi de comerţ, iar la învăţământul postliceal tehnician silvic, asistent de gestiune şi analist programator.