Peste 300 de cetățeni ai comunei Vadu Crişului şi din zonă au fost prezenți sâmbătă, 30 noiembrie, zi de sărbătoare, la troița din centrul localității, pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Parada militară şi depunerile de coroane au făcut parte din evenimentul organizat de Primăria Vadu Crișului, Biserica Ortodoxă și Garnizoana Oradea. La eveniment au luat parte, printre alţii, senatorul Cornel Popa, deputatul Ioan Cupşa, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, fiul al comunei, primarii şi viceprimarii comunelor Auşeu şi Măgeşti.

Sâmbătă, la prânz, ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă şi intonarea Imnului Național al României. Slujba religioasă a fost oficiată de preoții Sorin Mititean și Vasile Tura. „Ziua noastră naţională este în fiecare an prilej de bucurie şi de recunoştinţă faţă de cei care au făcut ca astăzi să sărbătorim întregirea pentru totdeauna a teritoriilor româneşti”, a spus Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului.

„Sărbătorim astăzi, împreună, Ziua Naţională a României, cu recunoştinţă pentru sacrificiul şi înţelepciunea înaintaşilor noştri care au făcut posibilă România Mare, dar şi cu încredere şi speranţă în viitor. Anul 1918 reprezintă, în istoria poporului român, punctul final al proiectului România-stat naţional”, a spus profesorul Florin Olimpiu Mălai, consilier local, directorul Colegiului Tehnic din Vadu Crişului, care a evocat evenimentele din 1918, când peste 100.000 de români au decis, în cel mai democratic mod, intrarea Transilvaniei în componenţa statului naţional român, iar delegaţii din Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş au îndeplinit voinţa poporului.

În cadrul programului artistic şi-au prezentat măiestria Florian Alb, la taragot, şi elevii din clasa a XI-a Octavian Popuţe şi Emanuel Golban, la vioară şi la tobă, iar corul bisericii ortodoxe din localitate a cântat cântece dedicate evenimentului.

A urmat apoi festivitatea de depunere de coroane la troița ridicată în cinstea eroilor căzuți în cele două războaie mondiale. După reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local, au depus coroane reprezentanții Bisericii Ortodoxe, ai Colegiului Tehnic Vadu Crișului, Garnizoanei Oradea, Jandarmeriei Bihor, ai partidelor PNL, UDMR și PSD. Evenimentul s-a terminat cu defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare.

I.H.