Vadu Crişului. Expoziţia jubiliară „Cupa Crişana” - Cei „mai tari” iepuri din România
După peştera, cascada, defileul Crişului Repede, ceramica albă şi rafting de duminică numele localităţii Vadu Crişului este cunoscut şi datorită expoziţiilor de păsări şi animale mici, organizate anual de către Asociaţia „Crişana”.
Pe lângă exponatele sosite din toata ţara, vizitatorii au venit nu doar din România, ci şi din Ungaria, Serbia, Slovacia şi Cehia să vadă performanţele la care au ajuns crescătorii din România.
Dacă a avea un suflet înseamnă să fii capabil să simţi dragoste, loialitate şi recunoştinţă, atunci animalele sunt cu mult mai bune în această privinţă decât o mulţime de oameni. Animalele sunt prieteni atât de agreabili - ele nu pun întrebări, nu se apucă să te critice. Din gama variată de fiinţe create de Dumnezeu, iepurii sunt animale complexe, care pe lângă aspectul drăgălaș, au și foarte multe caracteristici speciale, lucru care îi diferențiază de celelalte viețuitoare din regnul animal.
Iepurele de casă a fost obţinut cu 6.000 de ani în urma prin domesticirea iepurelui de vizuină.Vestigiile arheologice confirmă domesticirea iepurilor în Spania, de unde s-a răspândit în Asia şi restul Europei. Când eram mici, cu toţii ne doream un animal de casă. Un ghemotoc de blană mic şi pufos ştiam că ne va face ziua mai frumoasă. Iubirea pentru animale este nemăsurabilă, dar ce ştim de fapt despre iepuri, obiceiurile lor, câtă grijă şi atenţie trebuie să le acordăm? Oare câţi dintre noi ştiu că iepurii au viziune panoramică de aproape 360 de grade; că pot vedea chiar şi în spatele lor, singurul punct mort este în faţa nasului; că acest animal poate sări până la 1 metru înălţime şi 3 metri în lungime? Iepurele este unul din cele 12 semne ale Zodiacului Chinezesc şi reprezintă: bunătate, sensibilitate, compasiune, eleganţă, bunăvoinţă. Se ştie oare că iepurii au o igienă personală foarte bine pusă la punct şi că dorm cu ochii deschişi ? Sau când iepurele sare şi îşi aruncă picioarele într-o parte, înseamnă că este fericit; când bate din picioare, înseamnă că e supărat sau că încearcă să avertizeze alţi iepuri asupra unui pericol.
Au expus 85 de crescători
La sfârşitul săptămânii trecute iubitorii de iepuri au luat drumul spre Vadu Crişului. Încă de joi, maşini din judeţele Constanţa, Iaşi, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Cluj, Alba etc. traversau localitatea de pe valea Crişului Repede şi căutau sala de sport, locul de desfăşurare al ediţiei jubiliare al expoziţiei de iepuri organizat de către Asociaţia Crişana.
Scopul organizării unei expoziţii este de a-i familiariza în special pe copii cu animalele de casă și de a le stârni interesul pentru a deveni, la rândul lor, crescători. Expoziția este și un loc de întrunire a crescătorilor, ca să vadă fiecare dintre ei, prin munca şi perseverenţa, nivelul la care au ajuns; totodata este şi un concurs, așa că cele mai valoroase exemplare au fost premiate de asociația județeană. Interesul a fost mare, pentru faptul că pentru prima dată se organizează o expoziţie în judeţul Bihor, dedicat doar iepurilor. Au fost prezenţi 477 de exponate din toate colţurile ţării, aparţinând celor mai valoroşi 85 de crescători din România. Nu trebuie uitat nici faptul că arbitrarea exponatelor a fost efectuată de o comisie de arbitri alcătuit din Reithmayer Josef, Hinteregger Johan, Ruess Emmerich (toţi din Austria) şi Bede Sandor din Ungaria.
Arbitrarea iepurilor de rasă se face după Standardul European din 2010 pentru iepuri de rasă emis de Ententee Europeenne. Arbitrajul iepurilor se poate face doar la lumina zilei sau în condiții de lumină artificială suficient de intensă pentru o apreciere obiectivă din partea arbitrilor. Sistemul de apreciere de 100 de puncte are la bază o schemă unică cu şapte poziţii: tipul şi forma corpului; greutatea; blana; cap; urechi; trăsături specifice rasei; sănătate şi îngrijire.
„Remarcabil” şi „excepţional”
Evaluarea se face conform unui tabel de punctare: 97-100 puncte = excepțional; 96-96,5 puncte = remarcabil; 94-95,5 puncte = foarte bine; 92-93,5 puncte = bine; 90-91,5 puncte=corespunzător; sub 90 puncte = necorespunzător. Despre calitatea iepurilor prezentaţi în concurs vorbesc multele note obţinute peste 96, care încadrează exponatele în categoria „remarcabil" şi „excepţional".
Duminică la prânz în prezenţa lui Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crişului, au fost premiaţi cu cupe şi diplome cei mai buni crescători. Cupa oferită de către Primăria din Vadu Crişului a fost acordată crescătorului Cosma Cozmin M. din Gârdani, Maramureş, iar Maliţa Boby din Oradea a fost premiat pentru exponatul cu cel mai bun punctaj.
Câţiva dintre crescătorii cu exponate din aceste categorii
Rasa Urias German Gri - Malita Boby, Oradea; Manole Virgil, Lipova; Palas Vlad, Targoviste; Ferencz Jozsef, Oradea; Geczi Emeric, Oradea; Gorea Florin, Mureş; Palas Vlad, Târgovişte;
Urias German Gri-Fier: Demeter Dezso, Târgu Mureş, Popa Gabriel, Oradea;
Urias German Negru: Demeter Dezso, Târgu Mureş;Toderaş Cosmin, Moneasa;
Urias German Galben: Popa Bogdan, Oradea; Uriaş German Alb: Palas Vlad, Târgovişte; Urias Pestrit German Alb-Negru: Drăghici George, Piteşti; Avram Finias, Oşorhei;
Urias Pestrit German Alb-Albastru: Drăghici George, Piteşti;
Berbec German Agouti-Cozma Cosmin M. Gârdani, Maramureş;
Vienez Gri-Chiruţa Alex, Iaşi;
Vienez Albastru: Erwin Gyorgy, Mureş, Seremi Stefan, Oradea;
Neozeelandez Alb: Bălăban Daniel, Bistriţa Năsăud; Borzas Hunor, Mureş; Gyorgy Ervin, Mureş Rus Valentin, Borozel;
Argintiu de Champagne: Matiu Marian, Cacuciu Nou;
Rex Galben: Danciu Dorel CJ, Suciu Gabriel, Aleşd, BH
Berbec German Gri-Fier: Manciu Dan, Leş; Ignat Mihai, Bocsig,Arad;
Rex Dalmatian Alb-Negru, Rex Japonez, Rex Alb Ochi Rosii, Rex Negru, Rex Havana: Suciu Gabriel, Aleşd,
Rex Castor Pitic: Utiu Paul, Boian, Cluj;
Hermelin Alb cu Ochi Albastri: Malita Rasha, Oradea;
Cap de Leu: Rohn-Simon Ferenc, Sf. Gheorghe.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.