Ecotop Oradea a derulat, în perioada 15 aprilie - 14 septembrie 2019, proiectul „Wildlife watch – implicarea tinerilor voluntari și copiilor în activități de monitorizare a biodiversității”.  

Scopul proiectului a fost creșterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor din comunitățile de pe teritoriul siturilor Natura2000 în activități de monitorizare a biodiversității prin activități de tip Junior Ranger.

Ecotop a derulat acest proiect în parteneriat cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor - filiala Pădurea Craiului și Palatul Copiilor și Elevilor Oradea. Principalele activități au fost derulate în cele trei situri Natura 2000 aflate în custodia/administrarea ECOTOP: ROSCI0008 Betfia, ROSCI 0220 Săcueni și ROSCI0322 Muntele Șes.

Activitățile principale ale proiectului au fost organizarea concursului Ecochallenge – ediția XIX, activități de monitorizare a biodiversității din siturile Natura 2000 amintite, implicarea în organizarea concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului „Floare de lotus”, precum și organizarea taberei Junior Ranger.

La concursul interșcolar Ecochallenge au fost înscrise 21 de echipaje din școli gimnaziale din Oradea și județul Bihor, antrenând peste 90 de persoane, elevi și profesori coordonatori. Concursul s-a desfășurat în pădurea Betfia. Echipajele de câte patru persoane au avut de parcurs mai multe probe practice și de completat un chestionar teoretic.

În cadrul proiectului, pe parcursul verii, au avut loc mai multe activități de monitorizare a biodiversității. Astfel, în situl Natura2000 Săcueni, elevi din Oradea și Săcueni au monitorizat cuiburile de stârci cenușii din pădurea de stejari seculari Olosig și colonia de prigorii de lângă Lacul Olosig. Totodată, membrii cercului de ecologie de la Palatul copiilor și elevilor Oradea au monitorizat populația de Ruscus acculeatus din situl Natura 2000 Betfia.

De menționat că voluntari ai organizației au participat la organizarea concursului național Floare de Lotus împreună cu Palatul copiilor și elevilor din Oradea.

Tabăra Junior ranger, ediția a VI-a, a fost organizată la Centrul de Resurse al organizației de la Damiș, unde au fost 24 de participanți, cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani. Participanții au fost cazați în corturi în livada Centrului. Timp de o săptămână, copiii au fost implicați în activități de familiarizare cu biodiversitatea din areal, și-au însușit noțiuni elementare despre carstul de suprafață, și-au construit adăposturi în pădure, au învățat cum se construiește un cuptor pentru pâine și au amenajat o grădină de stânci cu plante din zonă.

Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Fundației pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România prin programul Spații verzi, componenta Arii naturale protejate.