APS Aqua Crisius implementează, în perioada iunie 2021 - aprilie 2022, proiectul ‚,Valea Iadului, un colț de Rai”, care face parte din programul ,,Cu apele curate’’.

Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

,,Prin acest proiect, se urmărește informarea și educarea a minim 300 de membri ai comunităților locale Bulz și Curățele (jud. Bihor) despre nocivitatea plasticului pentru mediul acvatic, despre posibilitatea reducerii cantității de plastic folosite în gospodării și stoparea poluării apei cu deșeuri. Pentru a îndeplini acest obiectiv, vor fi organizate cel puţin şase acțiuni de igienizare a Văii Iadului, o tabără tematică pentru copiii de gimnaziu, două proiecții de film și două ateliere de reutilizare creativă a deșeurilor. De asemenea, în cadrul proiectului, va fi realizat un studiu sociologic prin care vom încerca să aflăm cauza poluării apelor din zonele vizate de proiect, urmând ca rezultatul studiului să fie comunicat către instituțiile responsabile, în vederea prevenirii depozitării neconforme a deșeurilor și diminuarea acestui fenomen”, anunţă Marcus Drimbea, managerul proiectului.

Proiectul a luat naștere atât din dorința de a reda frumusețea elementelor naturale ale zonei abordate, cât și pentru a preveni poluarea apelor și, în general, agresiunile împotriva naturii.

,,Cu ajutorul societății civile și, în special, a comunităților locale implicate direct în proiect, sperăm să producem o schimbare în modul de percepție publică asupra naturii”, menţionează managerul proiectului.

Potrivit acestuia, primele două acţiuni de igienizare a Văii Iadului au avut loc în perioada 11-12 iunie, începând cu ora 10.00, în localitate Bulz, lângă podul de peste Crișul Repede.

Proiectul are o valoare totală de 70.758 lei, implementat cu sprijinul Lidl România, din care contribuția APS Aqua Crisius reprezintă 6.438 lei.