Comunitatea românească de dincolo de graniță s-a bucurat, duminică, de un eveniment special prilejuit de sfințirea unei troițe ridicată în cinstea primilor trei preoți ortodocși care au păstorit aici începând cu anul 1773.

Prin grija părintelui Nicolae Bordașiu, bihorean din părțile Săbolciului, în prezent preot la Biserica Sfântul Silvestru din București, în localitatea Micherechi din Ungaria s-a ridicat o cruce de marmură în amintirea primilor trei preoți ortodocși care au ctitorit biserica ortodoxă din comunitatea românească, acum aflată dincolo de graniță. În anul 1773, ortodocșii din Micherechi semnau un contract cu preotul din Inand, Ioan Bordașiu, care urma să vină aici să slujească. Lui i-a urmat fiul, Simeon Bordașiu, urmat de Teodor Bordașiu. Astfel, în memoria celor trei clerici care au păstorit în Micherechi din 1773 până în 1847, părintele Nicolae Bordașiu a decis ca, prin propriile eforturi financiare, să ridice o troiță din marmură vizavi de Biserica Ortodoxă din localitatea maghiară. Duminică, 11 septembrie, în prezența PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a Ambasadorului României în Ungaria, Marius Lazurca, a directorului Institutului Cultural Român din Budapesta, Gabriela Matei, a secretarului de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, a oficialităților din Micherechi, dar și a unor invitați din România, a avut loc sfințirea troiței din marmură.

Evenimentul a debutat cu oficierea de către un sobor format din 15 preoți a Sfintei Liturghii în Biserica Ortodoxă din Micherechi, care își sărbătorea și cel de-al doilea său hram, al Sfintei Maria. La finalul slujbei, au luat cuvântul cei doi oaspeți de seamă, PS Galaction și PS Siluan. Acesta din urmă a și făcut oficiile de gazdă, înmânând părintelui profesor Nicolae Bordașiu o diplomă de excelență. „Prin râvna și dragostea nestrămutată, părintele Bordașiu a ridicat această frumoasă troiță în cinstea primilor preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe din Micherechi. Această prețuire pentru strămoși este exemplară”, a subliniat PS Siluan. Totodată, înaltul prelat a înmânat o diplomă specială primăriței din Micherechi, Margareta Tat, care, alături de viceprimarul Bertol Netea și Consiliul Local, a susținut această inițiativă.

La orele amiezii, când clopotele frumoasei biserici au început să bată, întreaga suflare a ieșit în stradă pentru momentul festiv al sfințirii troiței. „Azi s-a făcut dreptate neamului acesta. Această dreptate îl are în centrul atenției pe părintele Bordașiu. Prin această ceremonie se depășește o anomalie istorică care a fost reprezentată de regimul comunist. A fost o lume care s-a rupt de istorie”, a subliniat Petre Guran, secretar de stat în cadrul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. A urmat momentul sfinții monumentului de către cei doi episcopi, respectiv tăierea panglicii. „Duhul strămoșilor este cel ce ne călăuzește și ne ocrotește de-a lungul vieții. Ce bine și frumos e când sunt frații împreună, așa cum suntem și noi azi aici. Îi mulțumesc părintelul paroh Ioan Bun și autorităților locale pentru sprijinul acordat”, a subliniat părintele Bordașiu. Ceremonialul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de tinerii din Micherechi, dar și de către Fanfara din Șinca Nouă.