Desfășurată în perioada 5-12 august, în zona turistică Padiș-Glăvoiu din Munții Apuseni, Tabăra MASH 2022 (Medical Adventure School in Holiday) se bucură de interesul a peste 40 de studenți mediciniști din întreaga țară.

 

După cum precizează comunicatul de presă emis de organizatori, cea de-a XXVII-a ediție a taberei MASH „este destinată studenților facultăților de medicină, dar și tuturor celor care, pe lângă cunoștințele dobândite în cadrul formelor de pregătire de bază, își doresc și alte cunoștințe sau descoperirea unor noi abilități legate de gestionarea situațiilor de urgență survenite în medii speciale˝.

Detalii despre eveniment și scopurile acestuia ne-a oferit chiar dr. Hadrian Borcea, președinte SARTISS și medic șef UPU-SMURD Oradea: „La ediția MASH din acest an participă 43 de studenți mediciniști din întreaga țară, iar scopul este de a-i introduce în ceea ce înseamnă salvarea montană, atât componenta medicală, cât și componenta tehnică, pe care acum au avut ocazia să o vadă, după care mergem în tabără și începem activitățile, atelierele, unde ei vor putea pune mâna, vor putea face ei înșiși componentele acestor elemente tehnice.

Majoritatea participanților sunt prima data în mediul montan, prima dată iau contact cu ceea ce înseamnă salvarea în mediul montan și în mediul subteran speologic. Ce au văzut aici este o demonstrație, o simulare e ceea ce s-ar întâmpla dacă ar exista o victimă în mediul subteran, ce tehnici folosesc salvatorii montani pentru evacuarea  unei astfel de victime.

De aici încolo, în zilele următoare, vor avea ocazia, evident, într-o formă simplificată, să încerce ei înșiși, să pună mâna pe targă, să se deplaseze pe coardă, să facă o mică parte din ce au văzut astăzi, cum spunem noi, le oferim gustul a ceea ce înseamnă intervenție de salvare în zona montană, cu speranța că, poate, în anii care urmează ni se vor alătura și ei sau parte dintre ei ca salvatori.

Din 2001, avem undeva în jur de șapte sute, opt sute de participanți, din care mai mult de o sută au ales calea medicinei de urgență, a salvării montane. E o ramură pe care trebuie s-o iubești, trebuie s-o faci ș din pasiune, nu numai din știința medicală, pentru că ești, de fapt, un medic care trebuie să știe și aceste tehnici de salvare, tehnici de deplasare pe coardă, să suporte frigul peșterii sau disconfortul dormitului în cort la minus 5 grade și așa mai departe, deci, trebuie, cu adevărat, pasiune pentru asta!”

Dacă ziua de sâmbătă, 6 august, a fost dedicată unei demonstrații de salvare în mediul montan, acțiune efectuată de către Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, în Poiana Ponor, de la Padiș. Dr. Mircea Galu, medic primar medicină de urgență și anestezie terapie intensivă ATI, voluntar la Salvamont Bihor, ne-a devoalat câteva dintre „secretele” unei misiuni de salvare din mediul montan sau subteran speologic:

„Salvatorul trebuie, în primul rând, să aibă grijă să nu se pună pe sine în pericol. Cu cât e mai experimentat, știe ce echipament, ce mâncare să-și ducă la el, câtă apă și așa mai departe, deci, să fie autosuficient din acest punct de vedere. Trebuie să aibă grijă de el și să aibă grijă și de coechipierii lui, iar când ajunge la victimă, are grijă și de aceasta victimă.”

Opiniile studenților MASH despre tabăra din Padiș-Glăvoiu au fost pozitive, cei intervievați salutând deciziile organizatorilor legate de activitățile teoretice și practice programate, dar și de alegerea locului de desfășurare a evenimentului. Mai mult, aceștia au declarat că practicarea medicinei de urgență este o opțiune serioasă pentru cariera pe care o vor urma.

Evenimentul este organizat de Asociația SARTISS (Search and Rescue Team in Special Situations), în parteneriat cu Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, SMURD Bihor, Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, Spitalul Clinic Județean de Urgența Oradea și Consiliul Național Român de Resuscitare.