Compania Națională de Investiții (CNI) și firma Termoline au semnat miercuri, 26 ianuarie, contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare, amenajare și dotare a secţiei de balneologie din Ştei.

La semnarea contractului au participat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, directorul general al CNI, Manuela Pătrășcoiu, dar şi primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj.

„Am semnat astăzi (miercuri, 26 ianuarie - n.r.) contractul, vor putea începe lucrările de modernizare, amenajare și dotare a secției de balneologie a Spitalului din Ștei. Ministerul Dezvoltării a alocat o finanțare în valoare de 23,68 milioane de lei prin care vom asigura condiții moderne și servicii medicale mai bune pentru pacienți”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a precizat că în urma acestei investiții, „comunitățile din Bazinul Crișului Negru, dar și pacienții din alte regiuni, se vor putea bucura de o unitate sanitară dotată cu aparatură și tehnologie modernă, bazin pentru tratamente hidrokinetoterapeutice, magnetoterapie și băi galvanice”.

„Clădirea construită în perioada 1975-1980 va fi reabilitată, iar în urma lucrărilor de extindere și modernizare noul complex va avea cabinete medicale și camere de tratament în caz de urgență, dar și cazare și spații pentru luat masa dedicat pacienților. Totodată, complexul balneologic va avea dotările necesare pentru împachetare cu parafină, duș subacval și baie Stanger, masaj și kinetoterapie, terapie ocupațională, drenaj limfatic și ultrasunet, electroterapie și magnetoterapie”, a conchis ministrul.

„În urma desfășurării licitației, Compania Națională de Investiții va finanța proiectul cu suma de 23.570.192,78 lei, contribuția orașului nostru va fi de 762.594,18 lei, iar termenul de execuție este de 22 de luni”, a menţionat primarul Iulian Balaj.

Potrivit proiectului, la primele două niveluri ale clădirii (parter şi etajul 1) se vor amenaja cabinete medicale de specialitate, iar la celelalte două niveluri (etajul 2 și etajul 3), camere de cazare, cu o capacitate de 72 de locuri.

Factorul de cură folosit în tratamente va fi apa geotermală din forajul F3002, care, conform buletinului de analiză, este recomandată în tratarea mai multor afecțiuni: afecțiuni reumatismale degenerative cronice; afecțiuni reumatismale abarticulare cronice; afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor; afecțiuni neurologice periferice cronice. Cabinetele propuse sunt: hidrokinetoterapie, băi galvanice, împachetare cu parafină, duş subacval şi baie Stanger, masaj, drenaj limfatic şi ultrasunet, pentru terapie ocupaţională, kinetoterapie, ultrasunete, electroterapie, magnetoterapie. Acestea vor fi dotate prin proiect cu echipamente și logistică modernă pentru a asigura un nivel ridicat al calității serviciilor oferite.