Cu ocazia ultimei ședințe a Consiliului Local Ștei, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de hotărâre privind „aprobarea înființării, organizării și funcționării Poliției locale a orașului Ștei”.

 

După cum rezultă din Referatul pentru aprobare anexat proiectului de hotărâre, inițiativa i-a aparținut chiar primarului Iulian Balaj, care și-a motivat demersul astfel:

„Având în vedere dezvoltarea orașului prin implementarea mai multor proiecte finanțate din fonduri europene și guvernamentale, unele fiind în stadiul final, consider oportună înființarea Poliției locale a orașului Ștei, care să asigure ordinea și liniștea publică, supravegherea circulației în zona pietonală, asigurarea ordinii în Zona Lac Ștei și Parcul industrial, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în orașul Ștei”.

 Conform proiectului de hotărâre, poliția locală va fi organizată ca un compartiment funcțional, fără personalitate juridică, la nivel de birou în cadrul aparatului de specialitate al Primarului orașului Ștei.

Înființarea Poliției locale a orașului Ștei a fost aprobată în unanimitate, iar articolul 3 al Hotărârii Consiliului Local prevede și atribuțiile acesteia: apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor în domenii precum ordinea și liniștea publică, paza bunurilor, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială sau evidența persoanelor.

Detalii despre compartimentul poliției locale ne-a oferit, la finalul ședinței, chiar viceprimarul orașului Ștei, Marius Cioară:

„Conform legii, structura minimă este de cinci persoane, plus un șef de formație. Anul acesta, vom pregăti tot ceea ce înseamnă buget, documentație, regulament și sperăm ca anul viitor să putem avea o structură de poliție locală în orașul nostru”.