Luna trecută, înainte de sărbători, proiectul Laboratoare Rurale a ajuns și la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca. Elevii care învață aici vor avea la dispoziție, după ce vor reveni la cursuri, un laborator de informatică dotat cu 20 de calculatoare.

Inițiativa și rugămintea a venit din partea Ginei Buda, profesor pentru învățământ primar, care, văzând pe Facebook proiectul Laboratoare Rurale inițiat de Ionuț Coman, a insistat pentru a dota laboratorul de informatică al școlii. Ea a început călătoria în învățământ la grădinița din satul Căuașd, comuna Tulca, dorind să se întoarcă cu recunoștință către directoarea Laura Herdean, un om și un suflet deosebit, și către comunitatea elevilor din Tulca.

„Proiectul nostru Laboratoare Rurale a ajuns la Școală Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca, unde, pe lângă echipa noastră de voluntari, alți voluntari ne-au așteptat nerăbdători, alături de conducerea școlii, directoarea Laura Herdean și primarul comunei, Daniel Avrămuț, alături de viceprimarul Alex Lăzău. Sperăm că atunci când o să revină la școală elevii o să aibă o surpriză plăcută. Și tot azi, am avut parte de o surpriză, în momentul în care am fost sunat de către Alex Dima, care a auzit de proiectul nostru de la Gina Buda și dorește să realizeze un reportaj despre Proiecul Laboratoare Rurale”, a spus Ionuț Coman, inițiatorul proiectului Laboratoare Rurale.

 

Dacă vreți să faceți un bine, investiți într-o școală!

Proiectul Laboratoare Rurale a ajuns în 6 școli până acum. Primele au fost Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău și Școala Gimnazială nr. 1 din Balc, fiecare a primit câte 10 calculatoare complet dotate. La Școala Gimnazială nr. 1 Tăuteu a fost amenajat un alt laborator de informatică. Apoi, la Școala Gimnazială nr. 3 Chiribiș, la cea Gimnazială nr. 2 Bogei și Școala Gimnazială „Nestor Porumb” din Tulca.

„Și ne dorim să continuăm. În fiecare laborator amenajat o să aibă acces câteva sute de elevi, făcând un calcul, la școlile prin care am fost, aproximativ 1.500 de elevi o să aibă acces la digitalizare, atât cât am putut noi și cei care ne-au sprijinit să oferim. Dacă credeți în ceea ce facem noi, în proiectul nostru, Laboratoare Rurale, avem mare nevoie de sprijin, mai avem multe calculatoare de recondiționat, ne așteaptă multe școli, mulți directori și profesori. Doar în Bihor mai sunt peste 150 de școli care au nevoie. Așa că, dacă doriți să vă schimbați laptop-ul, calculatorul sau aveți un monitor, noi le primim cu mare drag. Ne dorim să oferim o șansă, iar peste ani o să-i regăsim printre noi pe acei elevi cărora le-am dat o șansă la educație, fie angajați, medici, ingineri sau poate chiar antreprenori”, spune Ionuț Coman, inițiatorul proiectului Laboratoare Rurale

Asociația Cătunul Verde a dezvoltat un proiect prin care dorește să „amelioreze” lipsa de tehnologie din școlile din Bihor, dar și a elevilor care fac parte din familii care nu își permit achiziția unui calculator sau a unui laptop. Din păcate, în momentul de față, numărul școlilor care nu au un laborator de informatică este extrem de mare, undeva la peste 150, iar cele mai multe dintre acestea se află în mediul rural. După o campanie de colectare de echipamente I.T. desfăsurată prin proiectul ,,Cercul Solidarității”, văzând că orădenii și companiile din parcul industrial sunt destul de receptive, Ionuț Coman a ales să continue printr-un alt proiect numit Laboratoare Rurale. Până în momentul de față, au reușit să adune aproape 250 de componente I.T., componente ce trec printr-un amplu proces de recondiționare, fiecare calculator fiind verificat, curățat, și se înlocuiesc anumite componente sau i se adaugă componente necesare, pentru ca acesta să fie cât mai performant. Toate acestea sunt făcute cu ajutorul unor voluntari pricepuți, pasionați de I.T. și de a-i ajuta pe cei din jurul lor. În proiect sunt implicați voluntari de toate vârstele, dar cei mai mulți sunt elevi de la Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”. Doi dintre cei mai activi voluntari sunt artistul fotograf Ionuț Jarca și Andrei Lupu, avocatul elevilor din Bihor. Aceștia au fost alături de Ionuț Coman de la începutul proiectului Cercul Solidarității. Cele mai multe dintre componentele I.T. fiind donate de către Plexus și Celestica, dar și Banca Transilvania, iar Accesa i-a sprijinit pe partea de laptop-uri. Campania continuă, iar Cătunul Verde lansează un apel către orădenii care dețin echipamente IT uzate să le doneze în cadrul campaniei, monitoarele LCD, laptopurile, notebook-urile și unitățile centrale colectate, care respectă parametrii minimi necesari pentru a fi reutilizate, vor fi recondiționate și vor ajunge în școli din zone defavorizate. Coordonatorii proiectului Laboratoare Rurale intenționează să acopere 10% din necesarul total de laboratoare de informatică din mediul rural, dar să ajute și cât mai mulți elevi care au cea mai mare nevoie de ele.

Cei care vor să se implice și să ajute cu echipamente I.T. sau alte donații îl pot contacta pe Ionuț Coman la tel. 0740/888-903.