Parohia Ortodoxă Șuștiu împreună cu enoriașii comunității din parohie au reușit să ofere momente de neuitat pentru localnici, într-o mare zi de sărbătoare, Sfinții Constantin și Elena, prin organizarea unei sărbători câmpenești, sugestiv intitulată „Fiii satului Șuștiu”.

 

Evenimentul, care s-a dovedit a fi foarte reușit, a debutat, duminică, 21 mai, la Biserica „SF. Arh. Mihail și Gavril” Șuștiu prin Slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie, ținută de părintele paroh Călin-Daniel Pădurean.

Momente solemne

Chiar la intrarea în satul Șuștiu, aparținător comunei Lunca, localnicii au ridicat o troiță în memoria eroilor din Șuștiu căzuți în Primul Război Mondial 1914-1918 - Clepce Gheorghe, Popa Vasile, Popa Ignatie, Ladar Ioan, Boca Marțian, Iacob Gligor, Iacob Blag, Ștefan Gheorghe, Bortiș Alesandru, Micle Blag, Ștefan Augustin, Ștefan Iuon, Rus Bogdan Terenti, Bogdan Ilisie - care a fost sfințită cu această ocazie. Preotul parhoh Călin-Daniel Pădurean, împreună cu preoții Mircea Bursașiu, Vașcău; Emil Bogdan, Sârbești; Remus Morar, Câmpani; Dacian Rus, Criștior; Alexandru Cătălin Sabău, Sârbești, au oficiat o slujbă de pomenire pentru a cinsti memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă. Din partea locuitorilor satului Șuștiu, consilierul județean Dorin Traian Boca împreună cu profesorul Călin Boc au depus o jerbă de flori, după care s-a ținut un moment de reculegere.

Un meci jucat...pe bune!

Iubitorii balonului rotund din localitate au avut prilejul să-și demonstreze calitățile într-un meci organizat pe terenul sintetic, dotat cu instalație de nocturnă, în care s-au înfruntat tinerii cu adulții. Contrar altor meciuri disputate în zi cu o „nuanță” aparte, de această dată s-a jucat pe bune, pe alocuri ieșind adevărate „scântei” spre deliciul spectatorilor împărțiți, evident, în două tabere. Dacă la pauză scorul a fost egal, 2-2, la final câștig de cauză au avut adulții, prin unicul gol înscris, stabilind scorul partidei, 3-2.

Lansarea monografiei „Fiii satului Șuștiu”

Sub îngrijirea lui Ioan Octavian Miclea (Țuchi) a fost lansată monografia „Fiii satului Șuștiu”, o carte editată în 100 de pagini, care cuprinde: Cuvânt înainte; Etimologie; Istoric; Geografie; Biserica și școala Șuștiu; Cultură-Sport; Personalități; Notă de completare; Notă afectivă; Notă de mulțumire; Bibliografie; Anexe. „Ideea de editare a unei monografii a satului Șuștiu exista la unul dintre „învățăceii” mei, profesorul Bogdan Aurel, de la Liceul Teoretic Vașcău. Un factor în pornirea de editare a acestei monografii a fost atunci la împlinirea a 120 de ani de la construcția bisericii din Șuștiu, în noiembrie 2022, când actualul preot paroh, Călin-Daniel Pădurean, a editat scurta monografie a Bisericii Ortodoxe Române din Șuștiu, „Satul meu Șuștiu”. La început ideea mi s-a părut aproape imposibil de realizat datorită timpului foarte scurt, însă printr-o documentare anevoioasă și amplă, cu ajutorul mărturisirilor și a lui Dumnezeu, am reușit”, a afirmat, pentru CRIȘANA, Ioan Octavian Miclea (Țuchi), autorul monografiei, care a oferit fiecărui localnic, dar și câtorva invitați, câte un exemplar în mod gratuit.

Muzică și voie bună

Pe scena special amenajată cu această ocazie au cântat, de la ora 14.30, Daniela Rada, Surorile Tomele, Adriana Precup, Savu Gheban, Ansamblul „Codrenii Bihorului”, Ansamblul „Doina Șteiului”, care a cuprins solistele Marcela Merce și Andra Sabău, iar orchestra compusă din Mihai și Gabi Cionca, Mădălin Foghiș, Vlad Tinca, în timp ce dansatori au fost Manu Petriș, Alexandra Ile, David Moș, Adelina Goldiș, Ciprian Cap, Marinela Balog, Luca Irimie, Mălina Foghiș, iar coordonator Livia Iuliana Fodor, din cadrul Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei. Distracția și voia bună a fost una pe măsură, datorită unui spectacol deosebit de reușit, prezentat de Daniela Rada, iar tarabele pline cu specialități culinare – în care au excelat preparatele lui Marius (Marele blond) și clătitele uriașe a lui Florin – precum și renumitele plăcinte din zonă, au concurat la o zi excelentă, pe care nu a putut să o deranjeze nici câteva rafale, scurte, de ploaie.

Fiii satului, mai mulți ca de obicei

Au mai fost întâlniri ale fiilor satului dar în această zi s-a înregistrat o prezență mult mai mare la această sărbătoare câmpenesacă organizată impecabil de părintele paroh Călin-Daniel Pădurean, care a primit un sprijin substanțial din partea unor localnici cu mare suflet, printre care Mihaela Ladar, Adi Lupuț, Dorin Boca, tot timpul alături de părintele paroh în acțiunile inițiate, dar mai ales la pregătirea locației, parcul din centrul satului. Într-un cadru deosebit, s-au revăzut,  unii după mulți ani, conform spuselor lor, foarte mulți „șușteni” care au ales să-și ducă traiul împreună cu familiile pe alte meleaguri ale țării, cum ar fi: Florin Vasile Boca (Uțu), Denisa Nica, Corina Luncan, Iuliu Ladar, Raul Bogdan, Mihaiu Bogdan, Vlad Miara, Călin Bogdan, Cosmin Miclea (Țuchi), Eugen Jude, Gabriel Iacob, Andrei Miara, Florin Nica, Livia Ladar, Mariana Popa, Alin Pădurean, dar și alții stabiliți în străinătate, Mihaela Ladar, Elveția; Irina Micle, Italia; Cristian Tanc, Germania. Așadar, „șuștenii” au trăit o zi de neuitat, una care - după afirmația organizatorilor - se va repeta în fiecare an, pentru ca fiii satului Șuștiu să poată socializa într-o zi dedicată în special lor, dar și celor care vor să fie alături de ei și să trăiască bucuria acestor revederi.