Cea de-a IX-a ediție a Târgului de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiță Plină” va avea loc sâmbătă, 2 octombrie, în comuna Roșia. Manifestarea se va desfășura între orele 10.00 și 20.00, în locul numit „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuș, pe drumul spre satul Lazuri, și va fi organizat de Asociația Orizont Verde și Primăria comunei Roșia.

Evenimentul beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Bihor, prin intermediul Agenției de Management al Destinației Bihor, și al Centrului de Cultură Bihor, precum și a Destinației Pădurea Craiului.

„Ideea care stă la baza evenimentului este aceea de a pune față în față producătorul local de produse naturale, făcute cu responsabilitate, cu cumpărătorul informat, aflat în căutarea unor produse autentice, de genul acelora pe care nu le poate găsi în supermarket”, anunță, printr-un comunicat de presă, organizatorii evenimentului, Szabo Angela și Szabo Dezideriu, din partea Asociației Orizont Verde.

Potrivit acestora, pe lângă clasicele zacuști, gemuri, murături sau siropuri, vizitatorii vor putea degusta produse proaspete din carne de porc, brânzeturi, produse apicole, pateuri din păstrăv și păstrăv afumat și multe altele.

Ca în fiecare an, pe lângă târg, va funcționa și Școala de meșteșuguri, unde atât copiii, cât și adulții vor putea deprinde tainele unor meșteșuguri tradiționale, cum ar fi: olăritul, țesutul în război, confecționatul zgărdanelor de mărgele, încondeiatul de ouă sau confecționatul de instrumente muzicale, alături de meșteri populari renumiți ai Bihorului, printre care amintim pe: Raul Bocșe, Florița Codoban, Dorina Hamza și Fero Egyed.

În plus, vor fi organizate și ateliere de animație pentru copii, ateliere de tricotat, ateliere de muzică,  atelier de confecționat căsuțe miniaturale, de cățărat pe lăzi de plastic etc.

Pe scena din zona târgului, între orele 14.00-16.00, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Codrenii Bihorului” din Roșia și invitații lor, iar după ora 16.30, pe scenă va urca formația „Graiu”, urmată de formația „Iarba Fiarelor”.

În perioada desfășurării evenimentului, organizatorii își asumă dreptul de a implementa și a impune măsurile necesare pentru respectarea regulilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, în funcție de situația epidemiologică din zonă.