„Măsuri integrate de prevenire a abandonului preșcolar și școlar în comuna Remetea și în municipiul Beiuș, județul Bihor” - aceasta este denumirea celui mai recent proiect care vizează creșterea participării la educație a copiilor proveniți din medii vulnerabile.

 

Având ca beneficiar Primăria comunei Remetea și ca parteneri asociați Școala Gimnazială Nr. 1 Remetea, Grădinița cu Program prelungit Nr. 1 Remetea și Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș, proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 - Incluziunea socială și combaterea sărăciei. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste două milioane de lei, din care 1,7 milioane reprezintă cofinanțarea europeană nerambursabilă, iar implementarea se va întinde pe durata a trei ani, până în aprilie 2021.  

Conferința inaugurală a proiectului a avut loc la Căminul Cultural din Remetea, la eveniment participând Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, inspectorul școlar Florin Negruțiu, Marianina Trandafir, reprezentanta firmei de consultanță din Cluj-Napoca, Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea, viceprimarul Stelian Copil, Viorica Szabo, consilier în cadrul Compartimentului de Asistență Socială din Primăria Remetea, Cătălin Fâșie, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Remetea, Mihaela Nemeș, omoloaga sa de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș, cadre didactice, elevi și părinți ai acestora din urmă.

Detalii despre proiect, în special despre obiectivele acestuia, a oferit Cătălin Fâșie, directorul Școlii Gimnaziale din Remetea, iar viceprimarul Stelian Copil a anunțat că proiectul va fi prezentat părinților, discuțiile urmând să fie purtate în toate școlile din comună. Obiectivul general/scopul proiectului este „prevenirea abandonului școlar timpuriu prin elaborarea și aplicarea de metode și măsuri educaționale specifice în unitățile școlare din comuna Remetea și din municipiul Beiuș.” Cât privește obiectivele specifice, acestea prevăd: sprijinirea pe termen mediu și lung a procesului de tranziție pentru 60 de copii (10 antepreșcolari și 50 de preșcolari), prin organizarea a 1070 de sesiuni de educație parentală, pe o perioadă de 5 semestre; sprijinirea unui număr de 190 de elevi provenind din categoriile vulnerabile din comuna Remetea, prin implementarea unui program „Școală după școală”, pentru o perioadă de 24 de luni, în scopul ameliorării situației de vulnerabilitate educațională și socială; încurajarea creșterii participării la educație în rândul elevilor din comuna Remetea, cu accent pe categoriile vulnerabile și creșterea calității actului educațional prin amenajarea unui centru de resurse educaționale și informare; îmbunătățirea competențelor personalului didactic din comuna Remetea și din municipiul Beiuș, prin implementarea unui program de formare profesională în domeniul nediscriminării, pe o perioadă de 6 luni, pentru 65 de cadre didactice și încurajarea menținerii copiilor din comuna Remetea și din municipiul Beiuș în sistemul educațional, prin întocmirea și diseminarea unui ghid de bune practici privind gestionarea pedagogică a situațiilor de discriminare, respectiv prin crearea unei rețele de sprijin profesional între profesori, până la finalizarea proiectului.

Prezent la eveniment, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a subliniat importanța unui astfel de proiect pentru comunitate, arătând că efectele pozitive ale acestuia se vor vedea în timp și vor fi de lungă durată.