Parcul Natural Apuseni a lansat un film documentar dedicat plantelor din zona administrată. Cele mai frumoase specii din flora Munților Apuseni sunt trecute în revistă, iar filmul oferă o serie de informații despre fiecare în parte. Filmul conține peisaje de poveste și începe cu o filmare aeriană pe Cheile Someșului Cald.

Filmul documenar „Plantele din Parcul Natural Apuseni și ariile protejate integrate” a fost lansat la mijlocul lunii octombrie, pe youtube. În documentar sunt trecute în revistă cele mai interesante și frumoase specii de plante care există în acest habitat, Printre ele, Papucul Doamnei, cea mai spectaculoasă orhidee sălbatică din Europa, după cum spun realizatorii documentarului.

Cypripedium calceolus, cum se mai numește, este o floare care, pentru frumusețea și raritatea ei, a fost protejată încă din 1938, prin Decret Regal.

Planta crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufărișuri, mai mult sau mai puțin umbroase, dar preferă terenurile calcaroase umede, cu humus descompus.

Documentarul este însoțit de imagini superbe ale Munților Apuseni.

Documentarul, scurt de doar aproximativ șase minute, a fost realizat în cadrul proiectului „Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI0016 Buteasa” cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.