După ce, săptămâna trecută, administrația locală a predat firmei constructoare, Urs Construct din Alba Iulia, amplasamentul investiției, luni, 11 octombrie, au început lucrările de modernizare a zonei centrale a Beiușului (Aleea Moților și Piața Samuil Vulcan), acestea urmând să fie terminate până la 30 iunie 2023.

 

Intitulat „Reabilitare, modernizare, Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților”, proiectul care va schimba fața Beiușului este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, de la bugetul de stat și de la cel local. Valoarea totală este de peste 12,4 milioane de lei, din care contribuția unională este de circa 10,39 milioane, cea națională reprezintă aproape 1,6 milioane, iar cea a beneficiarului va fi de 244 de mii de lei.

Conform unui comunicat de presă publicat în 2019, imediat după semnarea contractului de finanțare, „scopul principal al investiției, îl reprezintă reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat de la nivelul Municipiului Beiuș. Astfel, ca urmare a realizării prezentei investiții, cantitatea de emisii poluante, scade cu aproximativ 19% (conform datelor menționate în Studiul de trafic, întocmit de SC Institutul de Cercetări în Transporturi – Incertrans SA). Prin prezentul proiect se va urmări ca utilizarea autoturismelor să devină o opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic și al timpilor de parcurs, creându-se în acest mod condițiile pentru reducerea numărului autoturismelor și reducerea emisiilor de echivalent CO2”.

Pentru atingerea acestui scop, vor fi realizate următoarele: piste de biciclete, în lungime de 497,3 metri, la nivelul Aleii Moților; 793 de metri pătrați suplimentari de spații verzi în zona centrală; o piațetă în locul actualei Piețe Samuil Vulcan, cu eliminarea circulației auto între Muzeul Municipal și sensul giratoriu; un spațiu pietonal extins, cu o suprafață de 9116 mp, în Piața Samuil Vulcan și pe Aleea Moților; perdele verzi pentru protecție vizuală și fonică (cu 54 de arbori și arbuști în plus, față de cei 79 existenți), precum și pentru delimitarea de traficul urban și căi de deplasare a pietonilor optimizate pe variații de nivel.

Odată finalizată investiția intitulată „Reabilitare, modernizare, Piața Samuil Vulcan și Aleea Moților”, inițiatorii proiectului se așteaptă la câteva rezultate spectaculoase, până în anul 2030: scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 19 procente; creșterea numărului de persoane care vor utiliza traseele pietonale realizate cu 51%, iar al celor care vor folosi pistele de biciclete cu 128 de procente.

În condițiile începerii lucrărilor de modernizare a Pieței Samuil Vulcan și Aleii Moților, pentru a evita aglomerarea și chiar blocarea traficului rutier din zona centrală, autoritățile locale au emis un comunicat prin care anunță că „se va bloca circulația prin fața Aleii Moților; sensul de mers pe strada dintre muzeu și parc – de la muzeu la intersecția cu DN 76, se schimbă în sens unic spre DN 76”.