Primăria și Consiliul Local Ștei au organizat miercuri, 17 aprilie, o serie de manifestări cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Eliberarea Șteiului, care s-a înfăptuit în data de 17 aprilie 1919.

În urmă cu 100 de ani, pe data de 17 aprilie 1919, orașul Ștei, pe atunci satul Ștei, era eliberat de către Armata română, de hoardele bolșevice ale lui Bela Kun care ar fi vrut să instaureze un regim bolșevic în România.Evenimetele derulate, miercuri, la Ștei, au cuprins trei activități principale, la care, alături, de localnici au dat curs invitației autorităților locale, reprezentate de Iulian Balaj și Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, directori ai instituțiilor din oraș, oameni  din mediul de afaceri, precum și din lumea politică, printre care am remarcat prezența senatorului Cornel Popa, a consilierului județean Alin Peti, dar și primari și viceprimari din orașele și comunele învecinate, precum și reprezentanți din partea Poliției Ștei, a Jandarmeriei Ștei și a Stației de Pompieri Ștei. Cu multă plăcere, așa după cum au afirmat, au dat curs invitației Lector Universitar, Ioan Laza din cadrul Universității din Oradea, precum și directorul Muzeului Țării Crișurilor, Dr. Aurel Chiriac.

Slujbă de pomenire

 La Biserica cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel din centrul orașului, s-a oficiat de către preoții locali, Gheorghe Tal și Adrian Suciu, o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pentru eliberarea orașului Ștei în primul război mondial, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Din partea Primăriei și Consiliului Local Ștei s-a depus o coroană de flori.

O delegație compusă din autoritățile locale, precum și din invitați, alături de mulți localnici s-a deplasat apoi pe DN 75 la ieșirea din Lunca, dar pe teritoriul localității Ștei, unde a fost ucis mișelește , pe data de 13 aprilie 1919, martiriul Nicolae Bogdan, directorul Băncii Șoimul din Vașcău. Aici, după slujba de sfințire oficiată de cei doi preoți, s-a dezvelit o placă comemorativă și s-a depus o coroană de flori în memoria martirului Nicolae Bogdan, care la fel ca și avocații dr. Ioan Cioradș și dr. Nicolae Bolcaș, a luptat pentru înfăptuirea Procesului de Formare a Statului Național Unitar Român și pentru eliberarea țării de sub asuprirea străină.

Ședință solemnă

La Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei a avut loc o ședință solemnă dedicată acestei zile deosebite din viața locuitorilor orașului Ștei, unde s-au ținut discursuri de prezentare a evenimetelor istorice. Astfel, după cuvântul de deschidere a primarului orașului Ștei, Iulian Balaj, și alocuțiunea senatorului Cornel Popa, au „predat” o adevărată lecție de istorie Aurel Chiriac și Ioan Laza, în fața unui numeros auditoriu foarte receptiv la realitățile istorice locale prezentate. A urmat  un program artistic susținut de elevii de la instituțiile de învățământ din oraș, dar și de un grup folk de la Școala Gimanzială „Nicolae Bogdan” Vașcău, urmat de corul „Corala Beiussenssis” care au avut un repertoriu de cântece patriotice.