Mai multe lăcaşuri de cult din judeţ au fost serios avariate de furtuna care a lovit duminică, 17 septembrie, vestul țării. Cele mai multe distrugeri au suferit bisericile din Depresiunea Beiuşului, din comunele Rieni şi Drăgăneşti, precum şi cele din Ştei şi Beiuş.

Potrivit datelor furnizate de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în județul Bihor, au fost afectate biserica centrală din Beiuș, bisericuţele de lemn din Rieni, Sebiș, Ghighișeni, Sudrigiu și Cucuceni. Cele mai mari pagube s-au produs în comuna Rieni, unde şi biserica de zid din Ghighişeni a fost grav avariată.

 „Din datele pe care le avem până în prezent, au fost afectate bisericile din Beiuș - centru, Sebiș - biserica de lemn, Rieni, Ghighișeni, Sudrigiu, Cucuceni. Urmează să se facă o evaluare a pagubelor și, împreună cu Direcția pentru Cultură Bihor, în cazul monumentelor, să fie luate măsuri pentru restaurare”, a declarat pentru CRIȘANA, Cristian Rus, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Dintre bisericile din Bihor lovite de furtună, grav avariată a fost bisericuța de lemn din Sebiș, comuna Drăgăneşti, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

„Furtuna a rupt biserica de lemn în două. Am bătrâni de 92 de ani în sat care mi-au mărturisit că nu au mai văzut furtuni atât de puternice niciodată. În plus, nu există casă în Sebiș al cărei acoperiș să nu fi fost afectat de vijelie”, ne-a declarat părintele Radu Lucuţa, parohul Bisericii din Sebiș. El a menționat că bisericuța de lemn din Sebiș este monument istoric clasa A, fiind atestată documentar din anul 1700. Şi bisericuţa de lemn din Rieni, tot monument istoric, a fost grav avarită, turla fiind smulsă de vânt. În aceste condiții, este nevoie de un proiect de restaurare în regim de urgenţă, mai ales că se apropie sezonul rece și este păcat să se distrugă și ce a mai rămas din bisericile de lemn, monumente istorice de clasa A.

Biserica Sf. Dumitru din Beiuş, construită pe vremea episcopului Ignatie Darabant (1800) a fost avariată în urma furtunii de duminică, porţiuni întregi din acoperiş fiind smulse de vântul extrem de puternic. Şi la Ştei, acoperişul bisericii greco-catolice cu hramul „Schimbarea la faţă” a fost avariat.