Miercuri, 24 ianuarie, beiușenii au aniversat 165 de ani de la Unirea Principatelor, festivitățile desfășurându-se la Sala Mare a Primăriei și la Monumentul Martirilor Beiușului, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.

După intonarea Imnului Național și oficierea serviciului religios, pe rând, de către cei doi protopopi beiușeni, pr. Marian-Vasile Popa și pr. Zorel Zima, au rostit alocuțiuni profesorul de istorie Dan Ispas, deputatul Janos Kiss și viceprimarul Dragoș Balog.

Profesorul Dan Ispas a evocat ecoul pe care Unirea cea Mică l-a avut în Bihor, precizând că profesorul vulcanist Gheorghe Marchiș, confratele său orădean Iustin Popfiu și Iosif Vulcan, redactor apoi la revista „Familia”, au închinat fiecare câte o poezie evenimentului fast de dincolo de Carpați.

Reprezentantul zonei Beiușului în Parlamentul României, deputatul Janos Kiss, a vorbit despre nevoia unui nou proiect de țară, acesta putând fi orientat spre transformarea României într-o forță economică regională, statut care să faciliteze consolidarea legăturilor dintre membrii comunității românești din interiorul și din afara granițelor patriei.

Marea sărbătoare de la 24 Ianuarie este, firește, și un moment de bilanț, motiv pentru care viceprimarul Dragoș Balog a enumerat proiectele investiționale finalizate sau aflate în diferite stadii de execuție pe raza municipiului Beiuș, de la modernizarea de străzi și crearea de piste de biciclete, până la reabilitarea clădirilor cu destinație școlară sau culturală (Casa de Cultură, Casina Română, Muzeul Municipal), amenajarea Complexului Sportiv „Francisc Matei”, modernizarea Spitalului Municipal și a infrastructurii din cartiere. În total, sublinia edilul, Primăria Beiuș derulează 35 de proiecte pe fonduri europene, ce însumează circa 40 de milioane de euro. La acestea se mai adaugă cele rezultate din parteneriatul cu Consiliul Județean Bihor, cum sunt Centura Municipiului Beiuș sau parcul industrial.

Programul artistic din partea a doua a manifestărilor aniversare a fost pus în scenă de elevii Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, coordonați de profesoarele Gabriela Briscan și Corina Sabău, precum și de ansamblul folcloric din cadrul Casei de Cultură Beiuș. Prezenți în public, membrii Corului Asociației Avram Iancu Beiuș au oferit și ei un scurt moment artistic, intonând, sub bagheta lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, câteva cântece patriotice.

Participanții, printre care i-am remarcat pe cpt. Alexandru Gheiți, șef de stat major al unității militare locale, comisar șef Traian Sabău, șeful Poliției Municipiului Beiuș, lt. col. Lorin Micle, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, lt. col. Alin Stanciu, comandantul Secției de Pompieri din municipiu, directorii școlilor beiușene (Claudia-Florina Cighir, Adrian-Ionuț Sabău, Mihaela Ilieș, Adina Cioloș), Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, consilierul județean Petru Mlendea, precum și pe reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele subfilialei locale, m. m. (r.) Tăsică Bursașiu, s-au deplasat apoi la Monumentul Martirilor Beiușului, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, unde a avut loc ceremonia depunerii de coroane și tradiționala Horă a Unirii în care s-au prins majoritatea celor prezenți.