Pasionaţii de porumbei voiajori au fost aşteptaţi în weekendul 20 - 21 ianuarie la Expoziția Națională Columbofilă a României, care a avut loc în incinta sălilor Mercur din Alba Iulia. La eveniment a fost expus şi Lotul Olimpic Columbofil, care va reprezenta România la Olimpiada Columbofilă din Olanda.

Porumbelul voiajor, considerat „atletul lumii zburătoarelor", reprezintă un exemplu de rezistenţă fizică, determinare şi spirit liber. Simţul orientării - al păsărilor şi al altor animale - ne-a fascinat pentru mult timp. Totul ne face să credem că animalele, porumbelul voiajor în particular, posedă un veritabil al „şaselea simţ". Dacă nu, cum am putea explica capacitatea porumbeilor voiajori de a se întoarce la cuib de la distanţe atât de mari, chiar şi de la peste 1.000 de km?

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc Expoziţia Naţională Columbofilă a României, organizată de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, condusă, în calitate de preşedinte, de bihoreanul Marius Tunduc, membru a Federaţiei Columbofile Internaţionale. Scopul organizării unei expoziţii este de a-i familiariza în special pe tineri cu aceste păsări splendide și de a le stârni interesul pentru a deveni, la rândul lor, crescători. Expoziția este și un loc de întrunire a crescătorilor, ca să vadă fiecare dintre ei, prin muncă şi perseverenţă, nivelul la care au ajuns; totodată este şi un concurs, așa că cele mai valoroase exemplare sunt premiate de federaţie.

Sâmbătă, după deschiderea oficială din faţa sălii expoziţiei, sutele de crescători prezenţi veniţi din toate colţurile ţării, au stat 40-50 de minute la rând pentru a putea cumpăra bilete şi a avea acces în sala de expoziţie. A meritat să fie trecut „primul obstacol", pentru că în sală vizitatorii au putut să vadă expuse exemplare valoroase, cu rezultate de zbor de excepţie.

Pentru prima dată în istoria columbofiliei românești, alături de Lotul Olimpic Columbofil expus la loc de cinste, în cuşti mai deosebite din lemn (clasamentul alcătuit după rezultatele obţinute de porumbei în ultimii doi ani de concursuri), care va pleca săptămâna viitoare la Olimpiada Columbofilă din Olanda, au fost prezentate loturile tuturor Filialelor Județene, inclusiv lotul UCP. Vizitatorii, pe lângă faptul că au putut admira porumbeii, le-au putut vedea rezultatele la concursurile zburate şi clasate, distanţele şi punctajele obţinute anul trecut la competiţiile de profil, au putut discuta cu crescătorii lor. Sfârşitul fiecărui sezon de zbor este o ocazie pentru crescători să privească înapoi. Şi totodată, să nu uite să privească înainte spre sezonul următor pentru simplul motiv că toţi doresc să-şi îmbunătăţească performanţele. Vizitatorii au avut posibilitate şi să cumpere porumbei, hrană sau medicamente pentru aceştia ori alte accesorii necesare columbofililor.

Lotul judeţului Bihor a adus în prim plan „aşii văzduhului" proveniţi din crescătoriile lui Bondar Andrei; fam.Lucaci; Pataki Attila; Brindea Florin; familia Tunduc; fam. Zgird & fam. Balaj; Bic D.; Ungur; Zlibut, Şanta; Fildan; Chereji; Nemeti Nandor; tandemului Weis şi Liep; Milan&Pamfil&Gombos; Fildan I. şi V.&Rutten R, cu concursuri de la Budapesta (218 km), până la Drezda, Stendal sau Berlin (945 km).

La multiplele categorii din campionat singura pasăre din Bihor care a ieşit campioană naţională este femela albastră cu nr. de înmatriculare 0599998 din anul 2021, la categoria „General/Maturi" şi aparţine fam.Tunduc. Ca o menţiune pentru viitoarele expoziţii naţionale şi internaţionale: Sala Polivalentă Oradea Arena rămâne un loc ideal pentru a organiza astfel de evenimente (parcare, spaţii, etc.).