Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în localitățile Vârciorog și Hidișel, pe parcursul zilei de vineri nivelul văii Topa a crescut semnificativ mai ales în localitățile Sâmbăta și Ogești. Prin urmare, angajații ABA Crișuri au intervenit cu 200 de saci cu nisip pentru a supraînălța digul de apărare aval de podul din localitatea Sâmbăta, iar în localitatea Ogești s-a intervenit cu 100 de saci cu nisip. Întrucât prognozele meteo indicau precipitații și pentru următoarele 24 de ore, ABA Crișuri a pregătit încă 1.000 de saci cu nisip în caz de noi intervenții.

 

Debitele mari înregistrate pe valea Topa au afectat barajul de la Corbești, aflat în curs de execuție. Materialul lemnos angrenat de apele involburate au creat o breșă în barajul de anjocamente pe o lungime de 20 m, lățime de 10 m și înălțime de 6 m. La fața locului s-a deplasat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crișuri, Sorin Guler, care a menţionat: „Chiar dacă lucrarea se afla în execuție, barajul a reușit să atenueze unda de viitură asigurând astfel protecție pentru localitățile din aval. Este pentru a doua oară când barajul este supus viiturilor. La ora actuală, breșa nu ridică probleme și se caută cea mai bună soluție pentru refacerea barajului.”

În ceea ce privește debitele, în municipiul Oradea, râul Crișul Repede înregistra sâmbătă, o creștere de aproape trei ori mai mare decât media multianuală, situație asemănătoare fiind și pentru râul Barcău în localitatea Sălard. Volumul în acumulări este în total de 187 mil mc apă, cu 10 mil mc mai mult decât la începutul săptămânii.

Din cauza situației hidrometeorologice, în teren s-a deplasat și Dorel Dume, director general adjunct al Apelor Române. „De mai bine de trei săptămâni fenomene precum torenți, scurgeri pe versanți sau revărsări au produs pagube în toată țara. Avertizările hidrologice au fost în permanență actualizate”, a menţionat acesta.

În continuare, localitățile riverane râului Crișului Negru rămân vulnerabile întrucât, sâmbătă, 1 iunie, ora 6 dimineața, se mai înregistrau depășiri ale cotelor de atenție în localitățile: Tinca, Talpoș și Zerind.

În urma rapoartelor operative primite de la comitetele locale pentru situații de urgență, în județul Bihor, în total, au fost afectate: 31 de case, 59 de anexe gospodărești, 15 poduri, 114 podețe, 7,5 km drum județean, 36,35 km drum comunal, 30,81km străzi, 112,8 ha teren arabil, 10 fântâni, 11,12 km reșele de alimentare cu apă, 82m zid de sprijin , 300 m eroziuni de mal, 14,5 km șanțuri. Cele mai afectante localități au fost: Vașcău, Lazuri de Beiuș, Țețchea, Urvind, Lugașu de Jos, Vârciorog, Drăgești, Holod, Ceica și Dobrești.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii.