La Casa de Cultură a municipiului Salonta, a avut loc, recent, festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, ajuns, la nivel județean, la ediția XVII-a.

În contextul marcării Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în tot cuprinsul Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Biblioteca Județeană „Gheorge Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al județului Bihor și Primăria Municipiului Salonta, a organizat marți, 12 decembrie, la Casa de Cultură a municipiului Salonta, festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, ajuns, la nivel județean, la ediția XVII-a, iar din acest an, extins în cadrul  programului „Bihorul Colindă” și în orașele și comunele importante ale județului Bihor. La festival au fost invitați să participe grupuri de elevi din unități școlare și parohiale din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Tinca.

Cu foarte mult entuziasm, atât din partea organizatorilor, cât și a participanților, festivalul de colinde și-a desfășurat activitatea într-o atmosferă de aleasă bucurie, lucru dovedit prin numărul mare al participanților, astfel că sala Casei de Cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Spre bucuria organizatorilor, s-au înscris foarte mulți elevi, în număr de 432, care au fost însoțiți de profesorii care i-au pregătit, de preoții parohi, de însoțitori și părinți ai acestora, astfel că în sală, la acest eveniment, au fost peste 600 de oaspeți.

În prezidiu, din partea organizatorilor, au fost prezenți: domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor; doamna Inspector Mihaela Biriș din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu-Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox „Roman Ciorogariu” din Oradea, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei; Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, din partea Protopopiatului Ortodox Tinca. De asemenea, ca invitat special, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopop onorar de Tinca, iar partea Consiliului local al municipiului Salonta, a fost prezent domnul primar Laszlo Torok.

Înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, s-a rostit rugăciunea domnească „Tatăl nostru” de către toți cei din sală, după care Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa a transmis un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului precum și profesorilor și preoților care s-au ostenit în acest sens. 

După rostirea rugăciunii domnești, a luat cuvântul Preacucernicul Părinte vicar Radu-Valer Rus, care a transmis cuvânt de binecuvântare și recunoștință din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, precum și un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în desfășurarea acestui festival.

Din partea Consiliului Județean Bihor, a luat cuvântul domnul Vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Mircea Mălan, care în alocuțiunea domniei sale, a reiterat importanța implicării tuturor instituțiilor care pot promova pe mai departe frumoasele tradiții strămoșești ale poporului nostru, unice prin portul popular și straiele frumos brodate.

Pe scenă a urcat apoi, doamna inspector școlar Mihaela Biriș, care a transmis un mesaj felicitare din partea Inspectoratului Școlar Județean, adresat tuturor copiilor și îndrumătorilor acestora, urându-le tuturor participanților succes și multă putere de muncă pe mai departe.

După rostirea acestor alocuțiuni, festivalul a fost prezentat de către doamna Rozalia Foghiș, care a anunțat că anul acesta s-au înscris 31 de grupuri corale, însumând un număr de 432 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.

În continuare, au urcat pe scenă grupurile, după care tuturor participanților li s-au oferit la finalul interpretării, pachete cu cadouri special pregătite pentru fiecare participant, din partea Coniliului Județean Bihor, iar la ieșirea de pe scenă fiecare copil a fost invitat să servească bunătăți special pregătite de Protopopiatul Ortodox Tinca.

Diplome de participare au primit, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, din partea Consiliului Județean Bihor și din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor, fiecare grup de colindători care au urcat pe scena Casei de Cultură.

Un element cu totul aparte l-a constituit prezența pe scenă a frumosului port popular, autentic românesc, purtat cu atâta bucurie de fiecare grup de colindători participant la acest eveniment.

În încheierea programului, Preacucernicul Părinte Protopop, Călin-Ovidiu Popa a încheiat mulțumind, încă o dată, tuturor celor prezenți, celor implicați și celor care au conlucrat la reușita festivalului.

Pr. Andrei-Ionuț LAZA