În perioada 22-24 septembrie - Olarii din Vadu Crişului, invitaţi la Muzeul Astra din Sibiu
În perioada 22-24 septembrie, olarii Petru Haşaş şi Emanuel Poli şi-au expus creațiile și şi-au demonstrat abilitățile în fața publicului interesat din Sibiu.
Arta purifică sufletul de praful vieții de fiecare zi. Toate stările lui pot și trebuie să dobândescă cu timpul forma desăvârșirii artistice. Arta stă în firea omului, este nectarul depozitat al sufletului uman, adunat pe aripi de suferință și truda. În orice artă ai nevoie nu numai de talent, ci și de un întreg eșafodaj teoretic, care se dobândește, inevitabil, în timp. Şi olăritul este artă!
Olaritul reprezintă, încă din perioada neolitică, cea mai veche şi cea mai importantă „industrie casnică”, în care cele trei elemente esenţiale - apa, pământul şi focul - au prins viaţă în mâna ţăranului român. Olăritul presupune o muncă istovitoare, grea, ce necesită efort, rezistenţă fizică şi cunoştinţe despre modelarea lutului, orice greşeala putând duce la distrugerea vasului. Acesta este şi motivul pentru care olăritul este o îndeletnicire destinată în exclusivitate bărbaţilor, femeile ajutând doar la decorare. Materialul de bază care se foloseşte în practica olăritului este argila sau lutul. „Corpul fizic este lutul pe care mintea îl modelează, pentru propria sa plăcere”, spunea Swami Shivananda.
Procesul realizarii unui vas este unul complex, trebuie să treacă prin mai multe etape şi să se folosească o serie întreagă de ustensile, precum şi roata olarului şi un cuptor special de ars ceramica.
„Vadu Crișului (jud. Bihor) este un centru ceramic cu o tradiţie multi-seculară, aureolat de-a lungul vremurilor de o reputaţie legendară dată de ineditul vaselor de lut realizate aici. Ineditul este reprezentat de proprietățile specifice lutului din proximitatea localității, care fac ca prin ardere să rezulte o ceramică albă unică în Europa”, relatează specialiştii de la Muzeul Astra pe pagina de facebook a instituţiei.
Proiectul cultural „Animă ASTRA” lansat de muzeu este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Astfel, Primăria Sibiu susține programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a valorilor meșteșugărești.
În perioada 22-24 septembrie, Petru Haşaş, descendent dintr-un lung şir de olari, cu o bogată şi susţinută activitate în lucrul la roata olarului, alături de tânărul Emanuel Poli, cei care continuă tradiţia meşteşugului olăritul din Vadu Crişului, ducând mai departe povestea acestuia, au fost invitaţi la Muzeul Astra din Sibiu, în cadrul proiectului „Animă ASTRA”.
„Animă ASTRA este un proiect cultural care apropie meșteșugul de lumea contemporană și viața de la oraș, aduce în fața publicului vizitator practicile arhaice și instrumentarul tradițional specific fiecărui tip de atelier. Prin aceste practici tradiționale evidențiem latura ecologică a obiectelor, materialele folosite fiind din natură, vizitatorii muzeului putând descoperi aceste resurse și utilitatea lor: lutul pentru obiecte din ceramică, arderea pentru rezistență și decorarea acestora cu pigmenți naturali; tipurile de lemn folosit pentru instrumentarul casnic și de grădină; țesăturile obținute din fibre vegetale și animale (colorate cu substanțe naturale) croite, croșetate sau împâslite etc. Vizitatorii Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului vor putea participa la atelierele meșteșugărești organizate în cadrul proiectului Animă ASTRA!”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul Astra.
Cei doi olari din Vadu Crisului au fost prezenţi la Muzeul Astra în zilele de 22 şi 23 septembrie să prezinte publicului istoria legendarului centru ceramic prin intermediul unor ateliere demonstrative de olărit. Pornind de la un adevăr conform căreia „Cine nu are bătrâni, nu ştie arta olăritului”, putem să ne punem întrebarea: de ce Haşaş Petru? În luna septembrie 2021 Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii, a hotărât acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu pentru 12 persoane din România, purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, printre care şi olarului Haşaş Petru din Vadu Crişului. „Calitatea şi varietatea vaselor realizate de Petru Haşaş păstrează întru-totul linia tradiţională. Tipurile de vase modelate sunt cele folosite în mod curent de secole în lumea satului din zona noastră, de la blide, castroane, strecurătoare şi oale pentru gătitul sau servitul mâncării, până la ulcioare, cănți şi canceauă folosite pentru păstrarea sau transportul unor lichide. Având în vedere toate aceste considerente, faptul că Vadu Crişului este singurul centru activ de ceramică albă din ţara noastră, iar Petru Haşaş este cel mai reprezentativ practicant al olăritului din această localitate, ducând mai departe tradiţia acestui meşteşug, îndeplinind calităţile de creator de patrimoniu cultural imaterial, purtător, păstrător şi performer în acest domeniu, fiind în măsură să transmită elemente şi modele ale culturii tradiţionale şi generaţiilor viitoare”, aflăm dintr-un referat de specialitate semnat de dr. Ioan Doman şi Ioana Gherghel, şef secţie Etnografie, respectiv muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor.
A fost o oportunitate excelentă pentru vizitatori de a descoperi frumusețea și diversitatea ceramicii tradiționale românești, a olaritului din Vadu Crişului. Cei doi meșteri pricepuți din Bihor au fost prezenţi pentru a-și expune creațiile și pentru a-și demonstra abilitățile în fața publicului interesat.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.