Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti din Ungaria, respectiv cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, derulează proiectul „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”.

Proiectul vizează, în fapt, adoptarea unor măsuri de protecție, conservare și valorificare a patrimoniului natural protejat prin crearea unui centru multifuncțional de monitorizare, protecție și conservare a naturii, prin reabilitarea Cabanei Vadu Crișului, aflată în proprietatea Consiliului Județean Bihor. De asemenea, Primăria Vadu Crișului, aflată pe teritoriul sitului ce face obiectul proiectului, va realiza un Centru de Promovare a culturii tradiționale – Casa Meşteşugurilor – și va promova importanța protejării și conservării resurselor comunității prin intermediul unor evenimente. Primăria Korosszegapati va realiza un centru de informare pentru situl Natura 2000 Berekböszörmény – Kormospusztai legelők. Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, custodele Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, participă la implementarea proiectului prin introducerea unui sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în sit, activitate ce va contribui la fundamentarea unei alte activități, organizarea de cursuri foto, rangeri, respectiv realizarea unui plan de management al vizitatorilor în cadrul sitului 2000.

În cadrul proiectului, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor a organizat cursuri foto, sub îndrumarea artistului fotograf Andrei Posmoşanu, cu elevii din şcolile din zonă, iar vineri, 11 octombrie, după-amiază, la Centrul de Informare Turistică din Vadu Crişului, a avut loc deschiderea unei expoziţii cu fotografiile realizate în cadrul taberei. Evenimentul a fost deschis de catre Paul Iacobaş, preşedintele asociaţiei, care a  mulţumit comunităţilor locale, primăriilor din zona Vadu Crişului-Bratca, pentru sprijunul acordat. „Acest eveniment are loc în cadrul proiectului în care Vadu Crişului, CPADD sunt parteneri cu Consiliul Judeţean Bihor şi care îşi propune să revitalizeze fosta cabană Vadu Crişului, să facă un centru multifuncţional pentru păstrarea şi conservarea naturii”, a afirmat Paul Iacobaş, adăugând că „Rezervaţia Defileul Crişului Repede este una din cele mai importante rezervaţii naturale din Transilvania şi Bihor, iar această activitate a noastră a încercat să aducă mai aproape copiii de natură, să facem fotografii şi să le prezentăm şi altora. Această natură este bine conservată şi datorită localnicilor, comunităţilor locale, care au apreciat frumuseţile zonei şi au avut grijă de ea. Este una dintre primele activităţi pe care le derulăm în cadrul proiectului. Va urma o tabără de junior rangers, care se va desfăşura pe durata a şapte zile şi în care copiii vor învăţa cum să protejeze natura. Vom avea activităţi de promovare şi studii prin care vom evalua cum se face turismul în zonă şi ce putem face pentru ca acest turism să fie mai prietenos cu mediul”.

Cele două eleve din Vadu Crişului care au participat la curs – Diana Patricia Gabrian şi Cristina Simina Baciu - au împărtăşit câteva dintre impresiile lor de la curs şi din tabără, iar preotul ortodox Sorin Mititean şi Ioan Haşaş, viceprimarul comunei Vadu Crişului, au evidenţiat faptul că orice program care are menirea de a promova cultura şi frumuseţile zonei Vadu Crişului este binevenit şi au felicitat organizatorii şi participanţii. Defileul, cascada, olăritul, ceramica alba sunt doar câteva elemente care au fost imortalizate prin fotografii de către participanţi.

I.H.