Festivalul-concurs „D’ale porcului”, ediția a V-a - Marele Trofeu, câștigat de Oșorhei
Comuna Oșorhei a câștigat Marele Trofeu al Festivalului-concurs „D’ale porcului”, ediția a V-a. Totodată, duminică, organizatorii au reușit să doboare recordul mondial „Cel mai lung caltaboş din lume”, realizând un caltaboș de 208,2 m.
Echipa comunei Oşorhei condusă de viceprimarul Ioan Gligor şi-a adjudecat trofeul, fiind urmată, la mică distanţă, de echipa comunei Pomezeu, condusă de primarul Ioan Şora, şi de echipa „Sepsi Zoltan”, reprezentând localitatea Körösnagyharsány (Ungaria).
Festivalul „D’ale porcului”, ajuns la cea de-a V-a ediție, s-a desfășurat la finele săptămânii trecute, la Oradea, și a cuprins o varietate de activități, cum ar fi gătitul de preparate specifice, ca de exemplu toroş, cârnaţi, caltaboşi sau jumări, într-un fundal anume creat şi o atmosferă pătrunsă de tradiții şi colorată cu muzică bună.
Juriul a premiat, separat, cei mai buni cârnaţi şi caltaboşi, cel mai bun toroş şi produs special. Cei mai buni cârnaţi au fost făcuţi de echipa Pomezeu; în caltaboşi a excelat echipa Körösnagyharsány; cel mai bun toroş a fost făcut de echipa Oşorhei; la cel mai bun produs local s-a impus echipa Valea lui Mihai. Şi, pentru că totul a început cu o degustare de pălincă, cea mai bună a fost cea a echipei Căuaş (judeţul Satu Mare).
În final, la start s-au aliniat 17 echipe: 14 au reprezentat comune sau localităţi din judeţul Bihor (Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Alparea, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras şi Diosig), două au reprezentat Ungaria (Bedő şi Körösnagyharsány), iar una a reprezentat judeţul Satu Mare (comuna Căuaş). Cele 17 echipe participante s-au întrecut în pregătirea unor preparate din porc.
„Porcii au fost abatorizați și provin de la o fermă autorizată, controlată DSVSA. În total, 23 de porci au fost aduși gata pregătiți pentru preparare, în carcasă”, ne-a declarat Radu Silaghi, directorul general al Asociației Firmelor Bihorene, menționând că în acest an, s-a renunțat la obiceiul pârjolitului.
Sâmbătă, pe lângă numeroase ansambluri de dansatori sau instrumentiști, cei prezenți s-au putut bucura și de un concert susținut de Dan Helciug. Ziua de duminică a adus și mai mult cântec și voie bună, grație artiștilor prezenți: Orchestra Rapsodia Bihoreană, dirijată de Liviu Buțiu, interpreții Maria Haiduc, Maria Sidea, Ansamblul „Nuntașii Bihorului”, Antonela Ferche Buțiu, dar și Florica Ruja, cap de afiș fiind Aurel Tămaș.
Pe lângă mâncăruri și muzică bună, festivalul a găzduit și un târg de produse tradiţionale alimentare şi decorațiuni, iar duminică, organizatorii au reușit să doboare recordul mondial, realizând un caltaboș de 208,2 m. Cel mai lung caltaboş din lume a fost realizat de o echipă alcătuită din cinci bucătari, coordonată de Nelu Kovacs, care a reușit să depășească recordul mondial anterior, la sângerete, realizat de oraşul Burgos din Spania.
Potrivit lui Nelu Kovacs, în compoziţie s-au folosit 47 de kg de ficat, 45 kg orez, aproape 55 kg de carne - cap de porc, grăsimi sau carne seacă, două kg de piper, două kg cimbru, sare şi ienibahar. Maţele au fost unite cu ajutorul a doi măcelari specializaţi, care au reuşit să ofere peste 200 de metri de intestine curate pentru realizarea recordului.
Festivalul-concurs „D’ale porcului” a fost organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Asociaţiei Comunelor din România - Filiala Bihor și al Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.