Ziua Internațională a Romilor a fost marcată, joi seara, printr-o conferință online organizată de masteranzii de la programul Politici Publice Europene în colaborare cu Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării și COMXEN, la care au luat parte reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldovei și României, cadre didactice universitare și numeroși studenți de la Jurnalism.

Intitulat „50 de ani de la Congresul Identității Romilor”, evenimentul s-a desfășurat în mediul online și s-a bucurat de un interes ridicat din partea studenților orădeni de la Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării. Alături de cadrele didactice ale Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, la webinar au fost prezenți invitați speciali, aduși din inițiativa comitetului organizator, și anume: Radu Marian, deputat de etnie romă din Parlamentul Republicii Moldova, drd. Crăciun Ioan Lăcătuș, cercetător în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj-Napoca, respectiv senatorul bihorean Adrian Hatos.

Moderatoarea evenimentului a fost prof. univ. dr. Lia Pop, asistată de masteranda Teodora Crețu. În deschiderea evenimentului a fost ascultat Imnul Romilor, urmat de cuvântul de salut din partea conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft, directorul Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării. „ Ziua de 8 aprilie este dedicată celei mai mari minorități, prilej cu care se celebrează limba și cultura romă. Din păcate, aspirațiile lor rămân în continuare necunoscute Europei. Sunt onorată că Departamentul nostru oferă un curs care tratează problematica romilor și încurajează cercetările studenților pe această temă. De asemenea, proiectul Comxen are în centrul dezbaterilor tocmai discursul xenofob prin care se semnalează pericolul că riscăm să  devenim pasivi la ură și discriminare”, a precizat conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft. Totodată, inițiativa masteranzilor de la programul Politici Publice Europene a fost salutată și de către decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Gabriel Moisa. „Felicit studenții pentru acest demers, prin specificul lor, studenții de la Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării sunt mult mai aproape de problematica minorităților. Ziua de 8 aprilie este o dată importantă care ne ajută să fim mai atenți la conotația noțiunii de discriminare”, a subliniat Gabriel Moisa.

Din Republica Moldova, deputatul de etnie romă Radu Marian a vorbit participanților la webinar despre necesitatea implicării romilor mult mai intens în viața politică și socială. „Elita romă și tinerii se concentrează în domenii înguste, însă noi încurajăm tinerii să se implice în jurnalism, inginerie, politică, astfel am putea promova mult mai intens drepturile romilor și am putea schimba percepția asupra acestei comunități”, a adăugat Radu Marian. Din partea română, a fost prezent senatorul de Bihor Adrian Hatos, cadru didactic la Universitatea din Oradea. „Evenimentul de azi nu este unul ritualic, este unul de substanță și bine documentat. Milioane de oameni sunt discriminaţi, suferă umilințe și stigmatizare, însă dincolo de programele statului de incluziune, dincolo de bani și proiecte, trebuie empatie și înţelegere. Statul nu poate schimba oameni răi, în oameni buni, până la urmă oamenii fac schimbarea, fie prin gesturi mărunte de zi cu zi, cum avem grijă unul de altul, fie cum ne punem în locul lor”, a subliniat senatorul Adrian Hatos.

Crăciun Ioan Lăcătuș, cercetător în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj Napoca, a subliniat, în cadrul intervenției sale, faptul că acolo unde biserica s-a implicat în comunitățile rome s-au observat schimbări majore în rândul membrilor săi.

Despre tradițiile, obiceiurile, rolul romilor în comunitățile din Republica Moldova și România au vorbit masterandele Alina Muntean și Mihaela Furculiță, în timp ce Claudia Gug, educatoare, a prezentat bune practici în integrarea în grădiniţă a copiilor romi. De asemenea, Sorina Duma a vorbit celor prezenți despre holocaustul romilor și despre romofobia adânc înrădăcinată în inima Europei.