Pe o vreme bună pentru alergare în defileul Crișului Repede, sâmbătă, 25 martie, s-a desfășurat un concurs internațional de alergare montană. Totodată, în Vadu Crișului, a avut loc și deschiderea sezonului de rafting.

„Eco Primavera Trail Race” este o competiție de alergare montană organizată de AS Xterra Sport Bihor, găzduită de perla Munților Pădurea Craiului, Vadu Crișului și împrejurările acestuia, având printre parteneri și primăriile Șuncuiuș și Vadu Crișului. La ediția din acest an au luat startul  peste 380 de concurenți din România, Ungaria, Republica Moldova și Franța.

Ședință tehnică a competiției a avut loc vineri, 24 martie, între ore 20.00 - 20.30, în Casă de Cultură din Șuncuiuș, și în ziua concursului, dimineața, la ora 7.30. Concursul de sâmbătă  s-a desfășurat pe patru trasee: unul de 55,8 km denumit „Ultra Maraton”, cu diferență de nivel de +2800 m, unul de 45,6 km denumit „Maraton”, cu diferență de nivel de +2350 m, unul de 17,6 km denumit „Cross”, cu o diferență de nivel de +1040 m și un traseu de 9,9 km, în Valea Mișidului, denumit „Wild”, cu o diferență de nivel de +390m. Categoriile de vârstă, atât la  masculin cât și feminin, au fost 16 - 29 ani; 30 - 39; 40 - 49; 50 - 59; 60+ ani. Limitele de timp au fost în funcție de distanță 10;9;4 și 3 ore.

Cei mai mulți alergători s-au înscris la categoria Cross (153), Maraton (53), Wild (99), Ultramaraton (51). CS Pandurii Târgu Jiu, VSK Odorheiu Secuiesc, STG Zalău, Xterra Sport Bihor, BVSC Baraolt, Ijj Satu Mare, Szentegyhaza Running Club, Prorunners-EKE sunt doar câteva din cluburile prezente cu sportivi la competiție.

Startul concursului a avut loc în Șuncuiuș, din fața sălii de sport, de la ora 8.00, pornind cei de la categoriile Ultra și Maraton, la ora 9.20 cei de la Cross și la ora 9.30 concurenții de la Wild. Traseele au parcurs în mare măsură poteci turistice și în mică măsură drumuri asfaltate și de macadam, marcate corespunzător de organizatori. Concurenții au alergat prin cele mai frumoase părți din regiune: Belvedere, Cascadă etc., iar din cauza diferenței mare de nivel acest concurs se califică a fi unul foarte greu. Desigur au fost competitori care au alergat pentru a urca pe podiu, pentru cupe, dar au fost și concurenți care au vrut că să-și demonstreze lor înșiși că sunt în stare să parcurgă o asemenea distanță de peste 50 de km.  Asigurarea pe teren a traseului a fost făcută de echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, în punctele critice al traseului.

Voluntarii au fost membri sportivi de la AS Xterra, susținători și simpatizanți ai alergării montane din Oradea, Șuncuiuș și Vadu Crișului. Pentru concurenți, pe traseu au fost amenajate puncte de revitalizare bine marcate. La competiție nu s-au folosit pahare de unică folosință, lichidele s-au turnat direct în bidonul sau paharul concurentului.

Sâmbătă, în sala de sport din Șuncuiuș, a avut loc festivitatea de premiere. Istvan Szokolszki, organizatorul competiției, a înmânat celor mai buni diplome, cupe, material sportiv și a mulțumit pentru implicare și susținere primăriilor și liceelor din Vadu Crișului și ȘuncuiuȘ.

Rezultatele concursului se găsesc pe: https://my-run.ro/primavera-trail-race-2023-rezultate/?fbclid=IwAR0QjFE_YocffHREAQPW9IHG0L2sR-6aBV6Zt5Dh3FWJv0zSAy_80eP0Xyw

Ioan HAȘAȘ