Un traseu educativ interactiv între mediul înconjurător şi turişti, în special copii, a fost inaugurat vineri, 29 aprilie, în Pădurea din Băile Felix. Copiii vor putea afla informaţii interesante în zece locuri de pe traseu, atât despre viaţa arborilor, vietăţile din pădure, cât şi despre Romsilva, administratorul fondului forestier.

 

„Azi, 29 aprilie, în pădurea din Băile Felix am trăit emoția inaugurării primului traseu educativ din pădurile administrate de către Direcția Silvică Bihor”, transmite ing. Teodor Dan Suciu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Trupul de pădure din Băile Felix, care are o suprafață de 132 ha și are în componentă multe specii de arbori (stejar, cer, carpen, fag, cireș, pin, jugastru) fiind brăzdat de multe linii parcelare care oferă un acces facil în pădure. Aceasta este gospodărită prin aplicarea tratamentelor  de conservare, din cuprinsul ei fiind extrași doar arborii la care declinul fiziologic este evident.

Particularitățile acestei  păduri o fac atractivă pentru turiștii din stațiune si copii din împrejurimi care se plimba frecvent prin pădure, grupuri de copii fiind adesea întâlnite in toate anotimpurile.

„Ținând cont de aceste considerente, corelate cu necesitatea igienizării pe liniile parcelare frecventate de către turiști, am considerat oportună crearea unui traseu educativ în această pădure, un traseu care pe lângă recreerea conferită de natură,  să ofere celor interesați câteva informații despre Romsilva ca administrator al fondului forestier și mai ales despre arborii și vietățile din pădure”, se arată într-un comunicat de presă semnat de directorul Suciu.

„Am apreciat ca fiind interesantă și atractivă mai ales pentru tineri varianta unui dialog scris între turiști și arbori prin scanarea unor coduri QR - dat fiind apetitul copiilor și al tinerilor pentru utilizarea device-urilor mobile, amplasate în 10 stații de pe traseu, fiecare având un specific aparte (Ex: in stația 1 sunt informații generale despre economia forestieră, în stația 3 un cer explică despre viața lui, ș.a.m.d ). Sper ca prin operaționalizarea acestui traseu educativ să facem și mai interesante și plăcute interacțiunile cu pădurea și mediul, mizăm pe creșterea responsabilității în materie de curățenie în pădure a celor ce se plimbă și nu în ultimul rând sperăm ca maniera gospodării fondului forestier de către Regia Națională a Pădurilor prin Direcția Silvică Bihor să fie apreciată pozitiv de către vizitatorii trupului de pădure din Băile Felix.

Mulțumesc pe această cale colaboratorilor noștri care ne-au sprijinit la implementarea acestui proiect, respectiv Fundației Grund SCHOOL reprezentată de către d-na Dora Aczel și d-na Zsofia Szabo precum și Primăriei Sînmartin pentru asigurarea golirii coșurilor de gunoi amplasate pe traseu”, mai transmite directorul . Teodor Dan Suciu.