Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă a trimis miercuri, 29 septembrie, un nou comunicat de presă cu privire la situația dezastrului provocat în Defileul Crișului Repede.

Zilele trecute, reprezentanții CAPDD prezentau dezastrul din Rezervația Naturală Defileul Crișului Repede, dezastru realizat printr-un „parteneriat” între Primăria Vadu Crișului și ABA Crișuri. Întrucât autoritățile de control nu se grăbesc să verifice legalitatea acestor lucrări, o echipă a CAPDD s-a deplasat din nou la fața locului.

Primăria Vadu Crișului declară că acolo s-au efectuat lucrări de decolmatare fără tăieri de arbori, decopertarea stratului vegetal etc., masa lemnoasă fiind scoasă împreună cu aluviunile din Crișul Repede.

„Am descoperit în zona lucrărilor, pe ambele maluri, mai multe cioate nemarcate pentru tăiere. Pe lângă asta, ceea ce ne face și mai mult să ne îndoim de legalitatea lucrărilor, este faptul că, de la ultima noastră verificare în teren, majoritatea acestor cioate au fost acoperite cu noroi, cel mai probabil pentru a nu putea fi observate prea ușor. ABA Crișuri declară că lucrările sunt necesare pentru accesul la stația hidrometrică din apropiere. Ne întrebăm de ce, după atâția ani de existență a acestei stații, care se află la 50 de metri de mers pe jos de la parcare, este acum necesar un altfel de acces. Oricum, noua „amenajare” a accesului la stația hidrometrică, nu-ți oferă posibilitatea de a ajunge la ea...”, se întreabă  reprezentanții CAPDD.

În adresa ABA Crișuri se precizează faptul că e vorba de degajarea materialului aluvionar pe o lungime de 150 de metri, resturile vegetale fiind dislocate din albie.

„În acest moment, materialul vegetal care este aruncat efectiv în albie, este compus din arbori sănătoși tăiați tocmai de pe mal. Pe lângă aceasta, lungimea lucrării nu este nicidecum de aproximativ 150 de metri, așa cum arată adresa. Vorbim de peste 500 de metri de albie și mal afectat. Și în acest caz, ne întrebăm cum arată proiectul tehnic de realizare a acestei lucrări, având în vedere faptul că nici măcar ABA Crișuri nu știe lungimea exactă...”, mai semnalează ecologiștii. Potrivit acestora, tot în adresa acestei instituții, se menționează că lucrările realizate pe malul drept sunt necesare pentru faptul că „pun în pericol rambleul căii ferate”.

„Este cu atât mai greu de înțeles de ce au fost executate săpături de mare amploare, tocmai în malul drept, lucru care nu poate duce decât la expunerea la eroziune și creșterea instabilității acestuia”, sunt de părere semnatarii documentului.

CAPDD Bihor a solicitat Companiei Naționale de Căi Ferate să precizeze necesitatea diminuării acestui pericol. CFR declară că lucrările efectuate în zonă sunt lucrări de igienă realizate de Primăria Vadu Crișului, în niciun caz lucrări de decolmatare, care să elimine un pericol existent pentru rambleul căii ferate, acestea nefiind necesare.

Reprezentanții CAPDD au solicitat din nou Gărzii de Mediu, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și Gărzii Forestiere să nu mai amâne la nesfârșit controlul în zonă.

„Devine tot mai evident că acțiunile sunt ilegale, neavând avizele necesare pentru realizarea lor. Această solicitare vine și pe fondul faptului că rezervația naturală cu pricina are un „istoric” al ilegalităților comise acolo. Acum câțiva ani, primarul din aceeași comună Vadu Crișului a fost amendat de autorități pentru același tip de acțiuni. Bineînțeles, și acelea realizate fără nici cea mai mică urmă de autorizare. Amploarea dezastrului din Defileul Crișului Repede trebuie să se sfârșească cu dosare penale pentru toți cei care au contribuit la realizarea lui, o simplă amendă fiind praf în ochii tuturor”, se mai precizează în document.

Ecologiștii mai semnalează faptul că au descoperit în zonă zeci de exemplare moarte, sfârtecate de lama buldozerului sau strivite între pietre, din specia Cottus gobio, specie de pește de interes european și unul din motivele pentru care această rezervație există și pentru care a fost declarat situl Natura2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului.