La 19 Martie, Sanctitatea Sa Papa Francisc I a aprobat decretul privind martiriul a șapte episcopi greco-catolici români.

 

Papa Francisc l-a primit în audiență pe prefectul Congregației pentru cauzele sfinților, cardinalul Giovanni Angelo Becciu și a autorizat promulgarea decretului privind martiriul suferit în spațiul concentraționar comunist de episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Vestea a fost primită cu pioșenie și recunoștință de întreaga comunitate greco-catolică românească, credincioșii beiușeni aparținători Bisericii Unite cu Roma bucurându-se și ei de anunțul beatificării celor șapte episcopi. Faptul că printre cei șapte ierarhi ce vor fi beatificați se află și Valeriu Traian Frențiu – care a păstorit eparhia greco-catolică orădeană timp de două decenii, între 1922-1941 și 1947-1948 – i-a bucurat în plus pe enoriașii beiușeni.

Într-un interviu acordat după ceremonia religioasă de duminică, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, a evidențiat și alte laturi ale biografiei marelui episcop orădean, acelea de ctitor de școală și de promotor al turismului montan din Apuseni.

După cum sublinia interlocutorul nostru, de numele lui Valeriu Traian Frențiu se leagă ridicarea ultimului corp de clădire din cadrul actualului Colegiu Național „Samuil Vulcan” și a sălii de sport de la fostul Liceu de Fete.

Episcopul Frențiu a contribuit semnificativ la dezvoltarea interbelică a stațiunii Stâna de Vale. A finalizat aici, în 1926, Hotelul „Excelsior”, a ctitorit o bisericuță, în 1936, lăcaș de cult demolat de comuniști în anii 1961-1962. Și tot pentru valorificarea potențialului întregii zone, a amenajat calea ferată cu ecartament îngust care cobora de la Stâna de Vale, pe Valea Iadului.