Cu ocazia unui interviu recent, primarul Gabriel Popa a vorbit despre investițiile finalizate în ultima vreme pe raza municipiului Beiuș, dar și despre proiectele pe care edilii intenționează să le pună în aplicare. Edilul a precizat că obiectivele administrației locale sunt creșterea calității vieții beiușenilor și dezvoltarea economică a municipiului.

 

Sport, recreere, cultură

Pentru început, interlocutorul nostru a enumerat câteva proiecte prin care se diversifică oferta de petrecere a timpului liber de care beiușenii vor putea beneficia. Lucrările de modernizare a Complexului Sportiv „Francisc Matei” sunt în plină desfășurare. În acest moment a început înlocuirea întregului gazon și se va continua cu ridicarea unor noi tribune, a clădirii administrative și pentru vestiar, amenajarea locurilor de parcare și a celui de-al doilea teren, de tip multisport. În plus, prin bugetul local va fi amenajată partea de acces în complexul sportiv și, după finalizarea proiectului Companiei Naționale de Investiții, va fi modernizată pista de atletism, cu suprafață specială, din tartan. Totodată, mai declara primarul Popa, în circa două luni va fi terminat și bazinul didactic de înot, iar pentru terenurile de tenis a fost declanșată procedura de achiziție a proiectării și execuției lucrărilor. Un alt proiect dedicat actului sportiv se va derula în incinta Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”: Compania Națională de Investiții a aprobat finanțarea bazei sportive de tip 2, care va cuprinde o suprafață sintetică împrejmuită, vestiare și grupuri sanitare.

Nici cei mici nu au fost uitați, la Beiuș continuând amenajarea de noi locuri de joacă. După modernizarea spațiilor de joacă din Parcul Mihai Eminescu și cel de la Fabrica de Mobilă, anul acesta a fost rândul copiilor din cartierele Aurel Vlaicu, Padișului și Biruinței să beneficieze de noi facilități de petrecere a timpului liber. În plus, au fost montate câte o masă de tenis și teqball în parcul din incinta Stadionului Municipal „Francisc Matei”. Mai mult, primarul Popa anunța că anul viitor vor fi modernizate și locurile de joacă de pe Strada Vasile Lucaciu și din zona ANL. Odată cu finalizarea amplului proiect de reabilitare a Casei de Cultură „Ioan Ciordaș”, beiușenii vor beneficia de un spațiu modern de organizare a evenimentelor artistice. Acum, se lucrează în interior, după care vor începe lucrările de amenajare a teatrului de vară și a parcului de joacă pentru copii. În paralel, Strada General Leonard Mociulschi a fost decopertată și sunt introduse canalul pluvial, după care urmează asfaltarea suprafeței carosabile și amenajarea pistei de biciclete. Termenul de finalizare a întregului proiect este luna mai 2023. Edilii beiușeni vor să valorifice și potențialul geotermal de care municipiul dispune, în acest sens fiind elaborat proiectul unui aquapark. Acesta va fi depus pe fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional.

 

Proiecte de regenerare urbană

Pe agenda edililor beiușeni se află și câteva proiecte de regenerare urbană care vor crea un mediu mai plăcut locuitorilor urbei. Primarul Gabriel Popa a început cu amplul proiect de reamenajare a zonei centrale a Beiușului, investiție realizată din fonduri europene și aflată în execuție, cu termen de finalizare în luna februarie 2023. Edilul beiușean a anunțat și alte proiecte de regenerare urbană: „Avem în plan un proiect la fel de important pentru Beiuș, și anume cel de regenerare urbană și de amenajare a zonelor de locuințe în comun. Cartierele Aurel Vlaicu, Padișului, Biruinței, Aleea Policlinicii, Gheorghe Pituț, Traian, Calea Bihorului și din centru intenționăm să fie amenajate, să fie create locuri de parcare, spații verzi, locuri de joacă pentru copii și piste de biciclete. După cum spuneam, avem în vedere inclusiv Calea Bihorului, cu ambele trotuare, astfel încât să le amenajăm conform normelor, aplicând pentru fonduri europene. Este în curs de finalizare și studiul de fezabilitate pentru zona de acces în cartierul ANL, de pe Strada 1 Decembrie. În urma lucrărilor la noul bloc și de schimbare a unor rețele, va fi amenajată întreaga suprafață, cu locuri de parcare. Cât privește noul bloc de locuințe ANL, sperăm să putem începe repartizarea noilor apartamente în toamna acestui an”.

 

Confort urban sporit și noi facilități

Primarul Popa a trecut în revistă și acele investiții și proiecte care vor aduce un grad sporit de confort urban, punând la dispoziția locuitorilor municipiului noi servicii și facilități. Interlocutorul nostru a subliniat că unele investiții de acest gen aparțin Consiliului Județean Bihor: platforma pentru deșeuri voluminoase, adăpostul pentru câinii comunitari sau viitorul parc industrial. Edilii intenționează, totodată, să faciliteze accesul beiușenilor la serviciile din Primărie, prin mutarea acestora la parter, în fosta sală de spectacole. Acolo, beiușenii vor putea interacționa mai ușor cu funcționarii de la Evidența populației, Starea civilă, Casierie, precum și din birourile de Impozite și taxe, Relații cu publicul sau Urbanism. O altă dorință a beiușenilor prinde contur, după cum declară primarul Popa: „Și pentru piața agroalimentară, studiul de fezabilitate este gata. Așteptăm deschiderea liniei de finanțare și considerăm că suntem eligibili și cu acest proiect”. Edilul are o veste bună și pentru părinți: Beiușul va avea o creșă modernă, cu 70 de locuri, finanțarea proiectului fiind asigurată de Compania Națională de Investiții. În plus, clădirea va fi una extrem de eficientă din punct de vedere energetic, urmând să fie dotată cu panouri fotovoltaice și instalație de alimentare cu apă geotermală.

 

Infrastructură rutieră modernizată și mai multe locuri de parcare

După finalizarea celor două străzi care fac legătura între Strada Română și zona Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, iar de aici spre Strada Lucian Blaga, cu efecte vizibile asupra traficului din oraș, Primăria a lansat alte câteva proiecte de reabilitare a infrastructurii rutiere. Nu mai puțin de 20 de străzi vor fi reabilitate, nouă prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” și 11 cu finanțare de la bugetul local. Proiectul CNI are o valoare de aproximativ 12,4 milioane de lei și se va finaliza cu modernizarea următoarelor străzi: Devei, Florilor, Arieșului, Codrului, Parcul Mihai Eminescu, Narciselor, Policlinicii, Cloșca și Ioan Ciordaș. În același timp, cu fonduri de la bugetul local vor fi asfaltate 11 străzi pietruite și anume: Castanilor, Liliacului, Octavian Goga, Ioan Slavici, George Călinescu, Ion Luca Caragiale, Mihai Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Miron Pompiliu, Alexandru Andrițoiu și Niculiță Papp. La acestea se adaugă Strada Nouă, care, deși este asfaltată, se află într-o stare avansată de degradare și va fi complet decopertată, urmând să fie turnat un nou covor asfaltic. Totodată, a fost semnat contractul pentru continuarea reparațiilor la trotuare și crearea de locuri de parcare și spații verzi pe Strada Pandurilor, până la ieșirea din oraș spre Ștei.

Cât privește parcările, primarul Popa declara că se fac demersuri pentru identificarea de noi spații unde pot fi amenajate locuri de parcare și pentru reglementarea sistemului de parcări din Beiuș:

„Avem finalizate studii de fezabilitate pentru amenajarea de noi parcări, mai ales în zonele aglomerate: pe Strada Horea, în fața Companiei de Apă, pe Calea Bihorului, în Piața Samuil Vulcan, în spatele vechii Poște, unde, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică Oradea și Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș, care oferă terenul, și pe Strada Vasile Lucaciu. Am luat legătura și cu Parohia Romano-Catolică tot pentru a ne preda o suprafață de teren pentru parcări, în apropierea Aleii Moților”. Pe de altă parte, pentru asigurarea ordinii în zonele de parcare și pentru sporirea veniturilor la bugetul local, Consiliul Local a aprobat încheierea unui protocol între Municipiul Beiuș și o firmă specializată în vederea utilizării sistemului de plăți „TPARK” pe raza orașului, sistem necesar pentru administrarea parcărilor publice cu plată și a celor de domiciliu/reședință. „Este un sistem electronic - preciza interlocutorul nostru - nu cu tonomate, ci printr-o aplicație, iar verificarea se va face de către personal angajat al Primăriei Beiuș. Estimăm că punerea în funcțiune a parcărilor cu plată să înceapă în luna septembrie, cel târziu în octombrie”.

 

Se văd efectele activității Poliției Locale!

Începându-și activitatea de la 1 iulie, Poliția Locală Beiuș și-a făcut deja simțită prezența în urbe: anumite spații, bine cunoscute pentru bișnițarii ambulanți care le populau, au redevenit locuri de promenadă, iar mașinile lăsate cu lunile pe spațiul public în vederea vânzării au dispărut și ele din peisaj. După cum preciza primarul Gabriel Popa, Poliția Locală este formată, momentan, din patru angajați, un șef de birou și trei agenți, dar concursul pentru ocuparea încă unui post de agent este în procedură de organizare. Interlocutorul nostru a ținut să sublinieze că rolul Poliției Locale nu este neapărat de a amenda și de a aduce bani din amenzi la bugetul local, ci, în primul rând, de a preveni, de a conștientiza populația că trebuie să respecte normele legale.

Pe de altă parte, primarul Popa a făcut apel la concitadinii săi pentru a păstra curățenia pe terenurile proprii, evitând astfel să se expună unor posibile sancțiuni din partea Poliției Locale. Mai mult, edilul a precizat că și municipalitatea face eforturi pentru menținerea curățeniei în oraș, întreținând, prin intermediul societății proprii - Administrația Domeniului Public - terenurile care îi aparțin.