Anul 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română. Sărbătoarea seniorilor se află sub semnul respectului și al recunoștinței din partea celor care prețuiesc experiența de viață a bătrânilor și o consideră un tezaur de învățături, un izvor de povețe înțelepte, un îndreptar spre adevărurile vieții. Duminica a venit randul ca și seniorii satului Birtin să fie sărbătoriți.

Tinerețea este darul naturii, dar bătrânețea este o operă de artă. „Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor”.

Vârstnicii, prin maturitatea lor duhovnicească, pot ajuta mult la păstrarea valorilor creștine în cultura noastră, pentru armonia societății și a familiei. Bătrânețea, spun specialiștii, este doar o etapă a vieții, care începe după 65 de ani. Fiecare percepe această etapă în felul lui: mulți seniori sunt activi, sănătoși, plini de viață. Vârsta nu înseamnă cât de bătrân ești, ci cât de bătrân te simți. Vârsta trebuie să fie un motiv de mândrie, un tezaur de aminitiri, bucurii sau încercări care clădesc experiența de viață și lumea de vise și idealuri a fiecăruia dintre noi. Oamenii care îmbătrânesc sunt ca muzeele. Nu faţada contează, ci comorile din interiorul lor. E minunat când sufletul rămâne tânăr!

Duminica, de la ora 11.30, la biserica ortodoxă din satul Birtin, comuna Vadu Crișului, au fost sărbătoriți seniorii satului. De la preotul Megheșan Vasile am aflat ca: „Azi, după terminarea Sfintei Liturghii, am adus un mic prinos de recunoștință persoanelor vârstnice din satul Birtin, prin slujba de Tedeum, alocuțiunile invitaților și un moment artistic. Pentru acest eveniment, i-am avut ca invitați speciali pe primarul comunei Vadu Crișului, Dorel Cosma, directorul Colegiului Tehnic nr. 1, Vadu Crișului, Forin Mălai, precum și un grup de elevi împreună cu învățătoarea Victoria Lup. Doamna Rodica Bolojan ne-a încântat cu o frumoasă colindă, iar Teodora Megheșan a avut un cuvânt despre importanța cinstirii părinților.

Invitații noștri, prin discursul lor, și-au arătat recunoștința și aprecierea față de cei vârstnici, iar copiii, însoțiți de doamna învățătoare, prin cântări și poezii, ne-au bucurat sufletele. Evenimentul s-a încheiat cu darul nostru pentru acești minunați copii și o prăjitură pentru toți credincioșii”.

În această lume a schimbărilor, a tuturor posibilităților, bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor, pentru că rugăciunea bătrânilor este, totodată, izvorul înțelepciunii lor, dar și binecuvântare pentru întreaga comunitate.

I.H.