Curtea din incinta Colegiului Naţional „Avram Iancu” Ştei a fost ieri, 23 mai, plină de elevi, profesori, colegi, părinţi, bunici, rude, dar și prieteni, care au dorit să fie alături de cei 99 absolvenţi, din cele patru clase terminale, la o zi aparte din viața lor, când clopoțelul a sunat pentru ei ultima oară în această instituție de învățământ.

O zi încărcată de emoție a debutat pentru absolvenți încă de la prima oră, când un sunet lung de clopoțel anunța ultima oră de dirigenție, după care și-au „salutat” în fiecare clasă pe foștii lor colegi, de acum, prin cântecul „Gaudeamus”. Sala profesorală a fost luată cu „asalt” când, în ordinea claselor, absolvenții au intrat pentru a mulțumi tuturor pentru tot ce au făcut pentru ei în perioada acestor ani minunați petrecute în băncile școlii.  Elevele Vanessa Iulia David (clasa a XII-a A, prof. dirig. Simona Daniela Crișan), Carla Mic (a XII-a B, prof. dirig. Zorica Nica), Luminița Moza (a XII-a C, prof. dirig. Laura Florina Popa) și Melisa Petra Benchiș (a XII-a D, prof. dirig. Alina Florina Niculae) și-au reprezentat colegii, prin discursul ținut.

Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului Naţional și al Europei, după care preotul paroh Adrian Suciu a ținut o slujbă de mulțumire și binecuvântare. Prezentarea invitaților, jr. Voichița Dale, secretar al Primăriei orașului Ștei, și comisar Liviu Mortan, Șeful Poliție orașului Ștei, a fost făcută de prof. Mihaela Zaha, consilier educativ. „Suntem bucuroși și recunoscători  pentru o generație de excepție. Au trecut mult prea repede cei patru ani. Nu uitați să vă bucurați nu de banii pe care îi veți obține, nu de celebritate, ci de dragul unei idei, de omul de lângă tine, de cartea din bibliotecă, de cea ce ai învățat să faci bine și nu de ceea ce ești obligat să faci pentru a obține ranguri și onoruri. Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut decât cu ochii. Sunt convins că și voi veți fi adevărați amabasadori prin care cartea de vizită a Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei, va fi mult mai bogată și cunoscută în instituțiile superioare în care veți păși după susținerea bacalaureatului”, a spus, printre altele, prof. Cristian Andru, directorul Colegiului șteian, în discursul ținut, după care invitații au susținut alocuțiuni.

Deoarece festivitatea de premiere a elevilor care au participat la olimpiade şi alte concursuri şcolare va fi oficiată la începerea viitorului an școlar, au fost premiați doar elevii absolvenți. Astfel, la faza națională a participat elevul Vlad Bora (a XII-a A), la tehnologia informației, în timp ce la faza județeană elevii Iulia Codău (a XII-a D) a obținut premiul III, la psihologie; Alexandru Nicolae Laza (a XII-a A), premiul II, la limba franceză; Cristina Peter (a XII-a A), mențiune, la limba și literatura română. De asemenea, au fost premiați, ca și cei patru colegi ai lor, cu premii în bani, oferiți din partea Primăriei și Consiliului Local Ștei, componenții echipei de robotică a colegiului care a participat la faza națională. Șefa de promoție, Melisa Petra Benchiș (XII-D), care a avut numai medii de 10 în cei patru ani, a ținut un discurs, după care a predat cheia școlii șefilor de promoție din clasele a XI-a: George Balș,  Cristina Onica, Sonia Tuculia (toți din clasa a XI-a A), Carmen Bene (a XI-a D). Au urmat momente deosebite trăite la cote maxime de cei prezenți, deoarece fiecare clasă a cântat câte o melodie, cu dedicație, iar la final „Gaudeamus”  a „creat” un cor comun, ca și soarele ce a dorit să fie „martor” la o altă generație de urmași a „Moțului” care își va lua „zborul” spre alte zări, în care „pârtie” au făcut baloanele multicolore, mult mai grăbite, care au „invadat”  albastrul cerului.