Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a fost marcată la Ștei, miercuri, în zi de sărbătoare, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, când, uniți sub tricolor, locuitorii de la poalele Munților Apuseni, au participat la festivitățile de celebrare a Centenarului Marii Uniri.

Miercuri, 21 noiembrie, toate drumurile șteienilor au avut ca punct comun parcarea din fața Primăriei orașului Ștei unde, la inițiativa ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, s-a dat startul festivităților de celebrare a Centenarului Marii Uniri, care au cuprins două locații.

Inaugurarea ansamblului comemorativ

În prima parte a desfășurării activităților dedicate marelui eveniment din viața poporului nostru, în fața Primăriei orașului Ștei a fost inaugurat ansamblul comemorativ din care fac parte o troiță, sfințită tot într-o zi de sărbătoare, mai precis pe 14 septembrie anul acesta, Înălțarea Sfintei Cruci, un sistem de catarge, care are trei steaguri - al orașului Ștei, al țării noastre și al UE - precum și o plachetă comemorativă montată pe o stâncă. „Această plachetă, fixată pe această stâncă, reprezintă statornicia poporului român, forța și demnitatea lui. Textul inscripționat pe această plachetă se referă la eroii și personajele care și-au adus de-a lungul timpului aportul la procesul de formare a statului național unitar român. Am ales să organizăm mai devreme ziua desfășurării acestor manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, deoarece dorim ca pe 1 Decembrie să punem la dispoziția celor care doresc mijloace de transport înspre Alba Iulia, unde locuitorii orașului să participe la marea sărbătoare a poporului nostru. Dumnezeu să țină România Mare unită și prosperă. La Mulți Ani, dragi români! La Mulți Ani, România!”, a afirmat, pentru CRIȘANA, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei. Preoții locali, Gheorghe Tal și Adrian Suciu, au ținut o slujbă de sfințire, după care Iulian Balaj, împreună cu viceprimarul orașului, Marius Cioară, au tăiat panglica de inaugurare a ansamblului comemorativ.

Spectacol la Casa de Cultură

Cele patru unități de învățământ din orașul Ștei - Grădinița cu Program Normal și Prelungit, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Colegiul Tehnic „Unirea” - au pregătit și susținut un program artistic care a avut loc în Sala Mare de festivități a Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei. Elevii, pregătiți și însoțiți de conducerea fiecărei unități de învățământ, împreună cu profesorii, au realizat un superb spectacol artistic în care tema abordată a fost, evindent, evenimentul Marii Uniri. „Gheața” a fost spartă de cei 24 de „prichindei”, de la GPP și GPN, îmbrăcați în costume populare, care au primit, ca și ceilalți elevi de altfel, ropote de aplauze, dar și grupul folk-up, condus de prof. Carmen Ifrim, unul de o înaltă ținută. Înaintea începerii spectacolului, primarul orașului, Iulian Balaj, a ținut un discurs, iar despre semnificația Zilei Naționale a României și sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire a ținut un discurs istoric prof. Mihaela Zaha, de la CN „Avram Iancu” Ștei. Hora Unirii a încheiat spectacolul dedicat marii sărbători naționale, iar toți cei prezenți au fost invitați pe holurile Casei de Cultură, unde organizatorii acestui eveniment, Primăria și Consiliul Local Ștei, au oferit o masă a „unirii”, din care nu au lipsit plăcinta tradițională de pe aceste minunate meleaguri, sarmalele, cozonacii, toate de post, însă deosebit de delicioase, împreună cu un ceai fierbinte, iar discuțiile s-au înfiripat repede, ca și prieteniile, care cu siguranță vor dăinui în timp.

P.S. O parte din elevii de la CT „Unirea” Ștei care au fost prezenți la acest spectacol vor reprezenta județul Bihor, marți, 27 noiembrie, la Târgu Mureș, unde vor participa la spectacolul „Unirea - un secol de istorie și de istorii”, fiind adevărați „ambasadori” ai județului nostru, într-o companie selectă a „uniriștilor” din toată țara. Cu această ocazie, va avea loc și lansarea unui parteneriat al colegiilor „Unirea” din România.