Municipiul Salonta şi oraşul Săcueni, au devenit de vineri, 19 martie, staţiuni turistice de interes local prin decizia Guvernului, mizând pe dezvoltarea turistică folosind resursele de apă geotermală.

În fundamentarea Hotărârii de Guvern, se arată că municipiul Salonta, atestat documentar din anul 1332, are mai multe obiective turistice accesibile, iar cel mai important este Turnul Ciunt, simbol al oraşului, restaurat, care găzduieşte primul muzeu literar din România, Muzeul Memorial „Arany Janos".

Pentru a dezvolta turismul, în ultimii ani, Primăria Salonta a iniţiat mai multe proiecte de dezvoltare, pentru ca obiectivele turistice să devină mai accesibile. S-a creat o rută turistică, care ajută cu indicatoare pe cei care doresc să viziteze obiectivele turistice ale oraşului, printre care şi o Casă a Ţăranului Român, precum şi o pistă de biciclete peste graniţă cu o lungime totală de peste 27 km pe traseul Bekescsaba-Salonta.

O altă atracţie turistică aparte aparţine Cercului de Meşteşugari „Sinka István", care prezintă vizitatorilor o introducere în tors, olărit şi sculptură în lemn.

Şi oraşul Săcueni  

La fel ca şi municipiul Salonta, şi Săcueni mizează pe resursele în apă geotermală, pe baza căreia poate să-şi dezvolte o reţea turistică.

„În oraşul Săcueni există foraje de apă termală, în prezent folosită pentru încălzirea unor instituţii publice sau a unor locuinţe sociale. Apa termală este însă o resursă locală importantă care poate fi utilizată pentru scopuri terapeutice şi de agrement. În localitate există trei ştranduri termale (Săcueni, Ciocaia şi Sânicolau de Munte) care atrag turişti interesaţi de proprietăţile curative ale izvoarelor naturale", se arată în document.

Dintre atracţiile turistice ale zonei reamintim Castelul Stubenberg, renumite străzi de pivniţe, satele Văii Ierului, statuia Pescarului şi lacurile din jurul oraşului.

Salonta şi Săcueni au primit acest statut alături de comunele Frumosu şi Mălini (judeţul Suceava) şi zona de agrement Băile Figa - oraşul Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud). Oraşul  Săcueni este atestat din anul 1214 şi în Evul Mediu a fost un oraş prosper.

În prezent, în România sunt atestate 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 95 de interes local. În luna decembrie, statutul de staţiuni turistice locale au mai primit municipiul Beiuş şi comuna Mădăras, iar în luna mai a anului trecut, Oradea a primit statutul de staţiune turistică de interes naţional.