Până la finalul perioadei de înscrieri, toate cele 100 unităţi administrativ-teritoriale eligibile şi-au anunţat participarea la „Campionatul bihorean al curăţeniei”.

Concursul „Campionatul bihorean al curățeniei” se desfășoară în cadrul campaniei „Iunie – Luna curățeniei în județul Bihor”, organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group și Consiliul Județean Bihor, scopul fiind ca întreaga comunitate (administrația publică, biserica, școala, mediul de afaceri, mass-media, ONG-urile de mediu și cetățenii) să se implice a face din județul Bihor un județ mai curat.

„Ne bucurăm că toți primarii din județul nostru s-au alăturat acestui demers prin care dorim să schimbăm mentalități. Curățenia mediului înconjurător și colectarea corectă, separată, a deșeurilor sunt obiectivele ADI Ecolect. Acest proiect va fi continuat prin organizarea de-a lungul anului a diverse activități pentru rezolvarea problemelor de mediu”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și președinte al ADI Ecolect Group.            

Până vineri, 11 iunie, au fost organizate în cadrul campionatului 34 de acțiuni de igienizare în mai multe zone din județ.

„Campania vizează atât conștientizarea necesității de a colecta corect deșeurile din gospodării, cât și organizarea de campanii de curățenie a „casei de dincolo de poartă” - pajiștile, văile și pădurile noastre. UAT-urile vor concura între ele pentru un premiu de 100.000 de lei/zonă”, precizează organizatorii, care reamintesc faptul că, în cadrul campaniei, se desfășoară și concursul „EcoProvocarea”. Acesta se derulează în perioada 1 - 15 iunie și se adresează copiilor claselor pregătitoare - VIII care învață în unitățile de învățământ din cele șase zone de operare. Elevii vor realiza un desen sau o pictură prin care își vor exprima viziunea asupra protejării mediului înconjutător și/sau asupra colectării corespunzătoare a deșeurilor. Vor fi stabiliți prin tragere la sorți câte doi câștigători din fiecare zonă, care vor primi câte un voucher în valoare de 1.000 de lei pentru achiziționarea unei biciclete. Cele douăsprezece lucrări câștigătoare vor fi expuse public.