Marți, 19 aprilie, s-au împlinit 103 ani de la intrarea triumfătoare a armatei române, în frunte cu colonelul Gheorghe Rasoviceanu, în Beiușul eliberat.

Consiliului Local hotăra, în 1995, ca 19 aprilie să fie Ziua Municipiului Beiuș. A devenit, prin urmare, o tradiție ca la 19 aprilie beiușenii să aniverseze cel mai important moment din istoria contemporană a urbei: eliberarea de sub vremelnica stăpânire străină. În primăvara acelui an de grație, regimentele 9 Vânători și „Horea˝ („Beiuș”), conduse de colonelul Gheorghe Rasoviceanu, curățau Depresiunea Beiușului de rămășițele bolșevizate ale defunctei armate ungare. Populația îi aștepta cu înfrigurare pe eliberatori, la intrarea în urbe, armata română fiind întâmpinată de Traian Pinteru, secretar al Consiliului Național Român Beiuș și de profesorul Vasile Ștefănică, directorul liceului, cei doi rostind înflăcărate discursuri.

În drumul lor spre Budapesta, cele două regimente au celebrat Sfintele Paști la Beiuș, unde protopopul ortodox Petru E. Papp a săvârșit Sfânta Slujbă a Învierii ajutat de preotul Moise Popoviciu și de părintele Gheorghe Cotenescu, de la Regimentul 9 Vânători.

Jertfa bravilor ostași români eliberatori a fost omagiată de beiuşeni printr-o adunare festivă care s-a desfășurat, de la ora 11.00, la Sala Mare a Primăriei.

Programul festiv dedicat Zilei Beiușului a început cu depunerea unei coroane de flori la Troița Eroilor din Primul Război Mondial, monument aflat în Cimitirul din Deal. La acest prim moment al festivităților de marți, 19 aprilie, au participat primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog și deputatul Janos Kiss.

Amploarea festivității de marți dovedește că recunoștința beiușenilor față de jertfa de sânge a bravei Armate Române, care, la 19 aprilie 1919, elibera urbea de pe Crișul Negru, a rămas la fel de vie. La eveniment au participat, alături de primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog, deputatul Janos Kiss, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, fostul senator Cornel Popa, numeroși consilieri județeni și locali, conducători de instituții din urbe, profesorul Ulpiu-Traian Bodea, președintele filialei locale a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cercetătorul Ioan Degău, Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, publicistul Pașcu Balaci, Ștefan Avram, directorul editurii orădene „Aureo” și numeroși localnici.

După intonarea Imnului național și oficierea serviciului religios, colonelul în rezervă Ioan Ojică a evocat faptele de arme ale armatei române eliberatoare, profesorul de istorie Dan Ispas a adus în fața publicului fragmente din memoriile unora dintre făuritorii României Mari – Roman Ciorogariu, Petru E. Papp și Constantin Pavel, iar muzeograful Cristian-Remus Țoța a vorbit despre expoziția de fotografie istorică referitoare la perioada formării României Mari, eveniment cultural-artistic dedicat Zilei Beiușului.

Ziua Municipiului Beiuș este întotdeauna și un moment de bilanț, motiv pentru care primarul Gabriel Popa a făcut un bilanț succint al lucrărilor care au transformat orașul într-un mare șantier și a prezentat principalele proiecte ce vor asigura dezvoltarea durabilă a comunității locale.

Un moment emoționant s-a consumat atunci când lutierul Cornel-Salvator Palladi, declarat recent „Tezaur uman viu”, l-a rechemat pe scenă pe primarul Gabriel Popa, căruia i-a dăruit diploma primită de la Ministerul Culturii, cu scopul de a fi păstrată la sediul Primăriei. În replică, edilul a anunțat că va propune Consiliului Local să-i acorde lui Cornel-Salvator Palladi titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș”.

În continuare, a avut loc un interesant eveniment editorial, publicului beiușean fiindu-i prezentat volumul „Moțul francez”, aparținând prozatorului și dramaturgului Pașcu Balaci și apărut la Editura „Aureo”, din Oradea. Despre piesa de teatru cu tematică istorică, avându-l ca personaj central pe geograful francez Robert Ficheux (1898-2005), un mare prieten al românilor, a vorbit chiar autorul acesteia, Pașcu Balaci.

Festivitatea din Sala Mare a Primăriei s-a încheiat cu un scurt program artistic, prezentat de Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș”, Corul Asociației „Avram Iancu Beiuș” și îndrăgitul solist arădean Alexandru Pop-Zărăndean.