Consilierii locali beiuşeni au aprobat în şedinţă extraordinară de îndată două proiecte de finanţare care au ca beneficiari direcţi şcolile şi elevii din municipiu.

Întruniți online, vineri, 25 septembrie, în ședință extraordinară de îndată, consilierii locali beiușeni au votat în unanimitate „Proiectul de hotărâre privind aprobarea demarării procedurilor de accesare a finanțărilor nerambursabile din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9, Obiectivul specific 9.1 și a Programului Operațional Competitivitate, Axa Prioritară 2, Prioritatea de investiții 2c, Obiectivul specific 2.4.

După cum preciza primarul Petru Mlendea-Căluș, cele două tipuri de proiecte sunt finanțate integral, nefiind necesară cofinanțarea din partea aplicanților. Prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 9 Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, fiecare unitate școlară poate accesa o linie de finanțare cu o valoare maximă de 250 de mii de euro, bani cu care poate achiziționa măști, mănuși și panouri de protecție, viziere, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, termometre, covorașe cu dezinfectant, uscătoare pentru mâini sau dozatoare pentru dezinfectant. Depunerea proiectelor în cadrul acestui program poate fi făcută în perioada 5-15 octombrie.

Primarul Mlendea-Căluș a prezentat și Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară 2 Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, subliniind că, în acest caz, apelul de proiecte se va desfășura între 15 octombrie 2020 și 15 ianuarie 2021, iar alocarea indicativă pentru fiecare unitate de învățământ este de maximum o sută de mii de euro. Cât privește gama de produse ce poate fi achiziționată, aceasta cuprinde: tablete, laptopuri, sisteme desktop cu monitor și All in One, camere web, proiectoare, ecrane de proiecție, table interactive sau routere wireless.

Edilul a mai anunțat că, într-o primă fază, va fi contractată firma de consultanță și de înscriere, iar Compartimentul „Proiecte cu finanțare internațională” din cadrul Primăriei va centraliza datele furnizate de școli. Totodată, mai spunea primarul Mlendea-Căluș, va fi necesară convocare unei noi ședințe a Consiliului Local, până, cel târziu în 2 octombrie, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai celor două proiecte, deoarece își propune ca Beiușul să se numere printre primii deponenți de proiecte, ținând cont că sumele sunt alocate după principiul „primul venit, primul servit”.

Consilierul local Dan Ispas a salutat inițiativa Primăriei de a accesa rapid aceste fonduri europene și le-a mulțumit încă o dată colegilor că au acceptat amendamentul său, de la ședința din 11 mai, de a respinge cheltuirea a treizeci de mii de lei, de la bugetul local, pentru achiziționarea câtorva zeci de tablete, număr insuficient față de nevoile elevilor beiușeni:

„Vă aduc aminte că era să ne pripim, să dăm câteva zeci de mii de lei, câteva sute de milioane de lei vechi, din banii beiușenilor, pentru câteva tablete, nu multe, care nu ar fi rezolvat nici pe departe problema necesarului de tablete pentru elevii beiușeni, care sunt în jur de trei mii, iar noi achiziționam doar câteva zeci de tablete și asta în plină pandemie! Atunci am spus că nu e cazul să facem asta și vă mulțumesc încă o dată pentru că, indiferent de grupul politic din care faceți parte, cu toții v-ați raliat la ideea mea de a nu cheltui acei bani pe tablete, ci să luăm dezinfectanți.

Am folosit banii aceia în alte locuri, acolo unde am acoperit urgențe care țineau de contextul epidemiologic al momentului, iar acum problema se rezolvă așa cum trebuia soluționată mai demult – dar e bine și acum, se rezolvă pentru toți copiii, se rezolvă economicos, cu bani europeni.”