Ziua de 25 Octombrie 1944 rămâne una dintre glorioasele file ale istoriei naționale: în urmă cu 79 de ani, armatele română și sovietică eliberau nord-vestul Transilvaniei de sub barbara și vremelnica ocupație horthystă, ultimele brazde dezrobite din sfântul pământ românesc fiind orașele Satu Mare și Carei.

 

Instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, Ziua Armatei Române este sărbătorită la 25 Octombrie, țara întreagă îmbrăcând haine de sărbătoare în această zi fastă pentru neamul românesc.

Conform tradiției, festivitatea dedicată aniversării Zilei Armatei Române s-a desfășurat pe platoul din fața Monumentului Vânătorului de Munte. Alături de primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog și cpt. ing. Ioan Pașcu, comandantul garnizoanei locale, la eveniment au participat deputatul János Kiss, unii dintre consilierii locali beiușeni, reprezentanți ai celorlalte instituții de forță – comisar șef Traian Sabău, șeful Poliției Municipiului Beiuș, m. m. Darius-Florin Criste, din cadrul Secției de Pompieri Beiuș și plt. Cătălin Lăzău, din Detașamentul 4 Jandarmi Beiuș, numeroase cadre militare în rezervă și retragere, precum și câțiva membri ai Asociației Naționale  Cultul Eroilor „Regina Maria”, în frunte cu președintele subfilialei locale, m. m. (r.) Tăsică Bursașiu.

După intonarea Imnului național și oficierea ceremoniei religioase de către cei doi protopopi locali, pr. Marian-Vasile Popa și pr. Zorel Zima, cpt. ing. Ioan Pașcu a dat citire vibrantului mesaj al ministrului apărării naționale, din care reies câteva direcții ale evoluției forțelor armate: atașamentul armatei române la eforturile comune, alături de aliați și parteneri, pentru menținerea stabilității regionale și globale, precum și întărirea capacitatea de apărare a țării noastre, pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice.

Pe de altă parte, primarul Gabriel Popa a subliniat faptul că „marșul victorios al armatei române spre eliberarea ultimelor brazde din pământul Țării aflate sub ocupația nedreaptă și vremelnică a inamicului a trecut și pe la Beiuș”, motiv pentru care a rememorat faptele de vitejie ale Diviziei 3 Munte, care, sub comanda generalului Leonard Mociulschi, la 22 septembrie 1944, elibera Beiușul.

În cea de-a doua parte a manifestărilor festive dedicate Zilei Armatei Române, participanții au depus coroane de flori la Monumentul Vânătorului de Munte, iar Corul Asociației Avram Iancu Beiuș, dirijat de lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, a interpretat câteva îndrăgite cântece patriotice.

În condițiile finalizării majorității lucrărilor de modernizare a Aleii Moților și a zonei limitrofe Monumentului Vânătorului de Munte, edilii au putut organiza o festivitate mai amplă decât cele precedente, iar numărul celor care au asistat la aniversarea armatei noastre a fost unul pe măsură. Câteva sute de beiușeni, printre care mulți copii și tineri, au aplaudat, la finalul ceremoniei, defilarea Gărzii de Onoare, care, în premieră, a avut loc pe Aleea Moților și pe platoul din fața Vânătorului de Munte.