Caravana celor de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea a ajuns, miercuri, și la Beiuș.

La Sala Mare a Primăriei, câteva sute de părinți din urbe și împrejurimi s-au întâlnit cu angajații CPECA Oradea, în cadrul activității intitulate „Familia, partener în lupta împotriva drogurilor”, eveniment din Calendarul Agenției Naționale Antidrog. „Prin acest eveniment din cadrul Campaniei naționale «Familia, partener în lupta împotriva drogurilor» – declara comisarul șef de poliție Delia-Rowela Merce-Sabău, șef birou I în cadrul CPECA Oradea – ne propunem informare și conștientizarea părinților cu privire la efectele și consecințele consumului de droguri. Tema prezentată azi este fenomenul consumului de droguri în adolescență”.

Sub sloganul „Fii un părinte informat pentru copilul tău!”, cei de la CPECA Oradea au organizat o activitate de informare cu caracter interactiv, cea de-a doua parte a acesteia desfășurându-se sub forma unui dialog între specialiștii în prevenirea consumului de droguri și părinți, totul cu scopul de a limita efectele nocive ale stupefiantelor asupra adolescenților. Fiind vorba de copii și tineri, cele patru instituții de învățământ beiușene s-au aflat, alături de Primăria Municipiului Beiuș, printre partenerii evenimentului.

Pentru început, comisarul șef de poliție Delia-Rowela Merce-Sabău, a prezentat un material informativ cu tema „Fenomenul consumului de droguri în adolescență”, vorbindu-le părinților despre motivele pentru care copiii și tinerii consumă droguri, factorii de risc, semnele și simptomele consumului de stupefiante.

Delia-Rowela Merce-Sabău a semnalat, totodată, existența programului „Safe space”, care „se adresează adolescenților identificați drept consumatori activi sau aflați la risc de consum și părinților/reprezentanților legali ai acestora” și „presupune acordarea în mod gratuit și confidențial de servicii de consiliere în vederea renunțării la consum sau împiedicării trecerii de la consumul experimental la consumul regulat; prevenirea recăderilor, prin activități de informare și prevenire a consumului de droguri”.

Pe de altă parte, vorbitoarea a precizat că managementul cazurilor de consum de droguri în mediul școlar este reglementat prin Ordinul nr. 6235/2023 al Ministerului Educației.

Cea de-a doua parte a activității de la Beiuș a fost interactivă, șefa CPECA Oradea răspunzând întrebărilor din public. Astfel, Delia-Rowela Merce-Sabău a precizat că vârsta de la care începe consumul de droguri a scăzut de la 13 la 12 ani, iar în Bihor, consumul la minori este în creștere. Cât privește tipurile de droguri, șefa CPECA Oradea a declarat că „la nivelul județului Bihor, se consumă marijuana – este destul de accesibilă, 40-50 de lei o țigară, etnobotanicele, cristalul și medicamentele” și că, deocamdată, nu au fost semnalat niciun caz de consum de fentanil în județul Bihor.

Referindu-se la tratarea consumatorilor dependenți de droguri, Delia-Rowela Merce-Sabău a precizat: „În cazul în care se constată o dependență, noi vă recomandăm să veniți la noi – depinde de ce dependență – sau la orice psiholog, la orice medic, nu neapărat la noi. Într-adevăr, noi oferim servicii în regim ambulatoriu, deci, nu ținem copilul acolo. Alte centre sunt private. România, deci, nici Bihorul, nu beneficiază de centre de stat, dar, la consumul care este în zona județului Bihor, se poate trata dependența cu ajutorul unui psiholog, deci, nu există tratament ca și pentru heroină, să fie substituită heroina cu metadona.”

Comisarul șef Delia-Rowela Merce-Sabău a amintit că, periodic, CPECA Oradea a derulat acțiuni în școli, iar unii părinți au ridicat problema procurării de teste din farmacii și au solicitat introducerea aparatelor de testare antidrog în școli.