Biserica greco-catolică „Sfinții Trei Ierarhi” a găzduit, sâmbătă, 27 noiembrie, concertul caritabil „Colindăm, colindăm, iarna”, care, prin afișul său, este unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate la Beiuș în acest an.

 

Inițiat de Asociația Enjoy Music și Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea, în parteneriat cu Parohia greco-catolică Beiuș și cu Asociația „Ave Miriam”, spectacolul i-a avut drept protagoniști pe îndrăgiții soliști Aurelian Temișan, Paula Seling, George Miron și Ovidiu Lazăr, precum și pe cunoscutul dirijor Andrei Tudor.

După cum sublinia părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, concertul de colinde de la Beiuș este doar unul dintr-o serie de cinci spectacole care a început vineri la Marghita și va continua la Oradea, Zalău și Brașov. Distinsul nostru interlocutor mai preciza că evenimentul cultural-artistic „Colindăm, colindăm, iarna” a avut și un scop caritabil, invitații contribuind cu donații la susținerea Oratoriului „Colț de Rai” care adună, printr-o gamă variată de activități, numeroși copii și tineri din Beiuș și împrejurimi. Faptul că toate contribuțiile venite din partea invitaților vor lua calea Oratoriului „Colț de Rai” a fost un motiv în plus ca la reușita spectacolului să contribuie și câțiva tineri și talentați interpreți locali sau din alte părți ale Bihorului, precum: Georgiana Caba, Alesia Vasile, Paula Popa, Miriam Zima, Natalia Bendre, Cristina Felappi și Rebeca Moje.                                                                                                                                                                                      

Ținând cont de reglementările referitoare la contextul pandemic actual, intrarea la concertul caritabil „Colindăm, colindăm, iarna” s-a făcut pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile, în asistență remarcându-i pe primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici”, consilierul județean Petru Mlendea și parohii romano-catolic și reformat, Jitaru-Szel Anton, respectiv Reman Elek-Ștefan.

Desigur, invitatul de onoare al concertului de colinde găzduit sâmbătă de biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș a fost Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Înaltul ierarh le-a mulțumit artiștilor pentru prestația lor remarcabilă, subliniind că evenimentul marchează intrarea în perioada sărbătorilor de iarnă:

„Dragilor, vă mulțumim frumos pentru colindul pe care ni l-ați colindat în astă-seară!

Cred că sunteți cu inima plină și-l așteptați pe Domnul! I-ați creat acolo, în sufletele dumneavoastră, un loc bun, cald și sfânt, ca El să vină! Ne-au ajutat acești minunați colindători – Paula, Ovidiu, Aurelian, George, Andrei – și apoi copiii aceștia minunați!

Vă mulțumesc foarte mult! Sunteți întotdeauna extraordinari! V-am ascultat și aseară, v-am ascultat și acum, și de fiecare dată este o bucurie să vă ascult! Iar voi, copii, sunteți grozavi! Să le pășiți pe urme!

Dragilor, tuturor vă doresc sărbători fericite, harul și binecuvântări de la Domnul!”

Paula Seling a subliniat interacțiunea cu totul specială pe care o stabilește de fiecare dată cu publicul beiușean:

„Mă bucur foarte mult să mă reîntorc la Beiuș. Am avut, de fiecare dată, niște concerte frumoase; publicul e cald, e iubitor și participă foarte frumos la concerte.

Ne-am propus să cântăm în așa fel încât publicul să trăiască o stare de bucurie și de fericire, prin muzica noastră”.

Celebrul solist Aurelian Temișan s-a bucurat și el de revenirea la Beiuș:

„Din nou la Beiuș, dar foarte rar, din păcate. În ultimii doi ani cam toate concertele au fost date peste cap, dar, cu voia Bunului Dumnezeu, vom trece și peste asta. A fost o oportunitate de a ne reîntâlni cu publicul de aici, iar pentru mine acest turneu este o premieră, deoarece până acum nu cântasem niciodată într-o biserică. O simt ca pe o scenă, numai că încărcătura emoțională este mult mai mare. Bucuria este și ea pe măsură când sunt alături de astfel de colegi de scenă, mai mici, mai mari, cu toții niște voci minunate, împreună realizând un spectacol pe care sper să-l țină minte lumea.”