De mai mulți ani, Asociația „Avram Iancu” este o prezență constantă în peisajul cultural beiușean, iar această poziție, „câștigată” prin inițierea și derularea cu succes a mai multor activități cu caracter cultural-artistic și educativ, a fost consolidată, în 2022, prin finanțarea de către Consiliul Județean Bihor a ultimului proiect de amploare propus: „Avram Iancu - 150 de ani de istorie”.

În cadrul proiectului menționat, Asociația „Avram Iancu” Beiuș a organizat, zilele trecute, o nouă activitate cu un impact comunitar evident, mai ales în rândurile tinerilor, aceasta fiind sugestiv intitulată „Beiușul și Țara Beiușului - model de interculturalitate”.

Găzduită de Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și coordonată de prof. Daniela Rada, directoarea acestei unități de învățământ, activitatea s-a desfășurat sub forma unui program cultural-artistic multilingv (în română, maghiară, romani, franceză și engleză), care a cuprins, pe lângă poezii și cântece în limbile amintite, și dansuri specifice majorității românești și comunităților minoritare, maghiară și romă. După cum preciza directoarea Daniela Rada, la reușita spectacolului multicultural și-au dat concursul preșcolarii și elevii a șase unități de învățământ din Beiuș și zonă:

„Ne-am bucurat că, în cadrul acestei activități, am avut drept parteneri școli din urbea noastră - Grădinița cu Program prelungit «Floare de Colț», Colegiul Național «Samuil Vulcan», Colegiul Tehnic «Ioan Ciordaș» și Liceul Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș», precum și Școala Gimnazială Nr. 1 Curățele”.

În cea de-a doua parte a spectacolului, pe scenă s-au aflat membrii Corului Asociației „Avram Iancu”, care au intonat câteva cântece populare și Imnul Europei, „Oda bucuriei”.

La finalul manifestării, Viorel Ianc, președintele Asociației „Avram Iancu” Beiuș, ne-a vorbit despre scopul activității intitulate „Beiușul și Țara Beiușului - model de interculturalitate”:

„Noi, în fiecare an scriem cel puțin un proiect. De data aceasta, am elaborat unul pentru perioada mai-noiembrie 2022 și ne-am adresat Consiliului Județean Bihor, în vederea finanțării proiectului nostru, fapt care s-a și întâmplat. Proiectul «Avram Iancu - 150 de ani de istorie» cuprinde mai multe activități, dintre care aș enumera Concursul «Avram Iancu, Craiul Munților» și expediția «Pe urmele lui Avram Iancu». Din acest proiect face parte și această activitate, prin care ne-am propus să arătăm că în Beiuș și în Țara Beiușului se poate trăi în pace, în liniște și în iubire de aproapele. Ideea activității de acum a pornit de la aceea că majoritatea trăim într-o societate multiculturală; în Beiuș, pe lângă majoritarii români, sunt și maghiari, romi sau germani. Ideea a fost de a-i aduce în mijlocul nostru și de a-i integra, pentru că, în orice comunitate, dacă anumite categorii de oameni sunt marginalizate, acestea devin, la un moment dat, o problemă a societății respective. Eu mă mândresc că am ales să rămân în Beiuș și să-mi cresc copiii aici, pentru că orașul nostru este un model de interculturalitate, un model de toleranță, un model de viață frumoasă într-o societate deschisă”.