Chiar dacă pandemia de coronavirus a făcut dificilă desfășurarea activităților culturale, multe dintre acestea fiind suspendate sau chiar anulate în perioada stării de urgență, instaurarea stării de alertă a adus și o anumită relaxare a reglementărilor privitoare la funcționarea instituțiilor culturale.

Printre așezămintele culturale care propun activități cu public se numără și cele din Beiuș. Un prim eveniment de acest gen va fi găzduit de Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, Anca Banda, referent în cadrul instituției menționate, invitându-i pe beiușeni la un spectacol liric de ținută, care va fi pus în scenă, la 1 octombrie, de Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Evenimentul de la Beiuș face parte din proiectul intitulat Fascinantul itinerar al Operei româneşti, care cuprinde încă nouă reprezentații, două la Cluj-Napoca și câte una la Turda, Reghin, Alba Iulia, Blaj, Baia Mare, Zalău și Bistrița. Cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul aduce în atenția publicului fragmente muzicale alese din operele și operetele unor mari compozitori români: Ciprian Porumbescu, Filaret Barbu, Gherase Dendrino, Sabin Drăgoi, Florin Comișel, George Grigoriu, Gheorghe Dumitrescu, Tiberiu Brediceanu.

Totodată, interlocutoarea noastră a vorbit și despre reluarea lecțiilor de canto și dansuri populare. De altfel, în acest an, secției beiușene de canto popular a Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea i-au fost repartizate patru locuri, ocupanții acestora urmând să frecventeze cursurile, ce se vor desfășura cu prezență fizică, începând din 4 octombrie.

După cum declara Anca Banda, din cauza pandemiei de coronavirus, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” a declinat mai multe invitații la manifestări culturale din țară, dar pregătește programe specifice Sărbătorilor de iarnă, dedicate publicului local.

În această perioadă, continuă și activitatea Muzeului Municipal Beiuș, inclusiv cea cu publicul. Muzeograful Cristian-Remus Țoța a menționat, ca priorități, conservarea și restaurarea obiectelor muzeale textile și din lemn. Printre piesele vestimentare importante ce necesitau o intervenție urgentă din partea restauratorilor se numără și două cojoace bărbătești „binșenești”, care au fost predate, în vederea recondiționării, specialiștilor de la Muzeul „Astra” din Sibiu. Odată readuse la Beiuș, cele două cojoace vor face parte dintr-o expoziție cu tematică etnografică, pe care Cristian-Remus Țoța intenționează să o deschidă publicului începând cu luna octombrie.

Interlocutorul nostru ne-a vorbit și despre colaborarea cu studenții Facultății de Geografie, Turism și Sport a Universității din Oradea, proiectul comun, prin care sunt monitorizați parametrii de microclimat din interiorul muzeului beiușean, având ca scop asigurarea condițiilor optime de conservare a exponatelor.

Cât privește programul Muzeului Municipal Beiuș, de la 1 octombrie, acesta funcționează după orarul de toamnă-iarnă, fiind deschis publicului de la 9.00 la 14.00, de marțea până vinerea, și între orele 10.00 și 14.00, sâmbăta și duminica.