Săptămâna trecută s-a desfășurat o nouă activitate din cadrul proiectului educativ județean „Fii responsabil”, derulat de Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș.

Proiectul a fost derulat în parteneriat cu operatorul de servicii de salubritate AVE Bihor, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, Primăria și Poliția Municipiului Beiuș, SC Pantano SRL, cărora li s-au alăturat și unele unități de învățământ din Beiuș și zona limitrofă: Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, toate din Beiuș, și școlile gimnaziale din Tărcaia, Buntești, Pomezeu, Remetea, Finiș, Lazuri de Beiuș, Cociuba Mare și „Georgiu Popa” din Câmpani. Este vorba despre „excursia ECO”, intitulată „Pe două roți”, și care, firește, s-a adresat iubitorilor drumețiilor cu bicicleta.

Peste 150 de cicliști mai mari și mai mici, cadre didactice, elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și părinți ai acestora din urmă, au pornit pe un traseu care a avut ca destinație Pădurea Delani, de la marginea Beiușului. Detalii despre acțiune ne-a oferit Iuliana Crăciun, coordonatoarea proiectului „Fii responsabil”: „Acțiunea pe care am desfășurat-o face parte din proiectul nostru educativ județean «Fii Responsabil!» și se desfășoară pe raza municipiului Beiuș. Traseul excursiei a început de la școala noastră, de pe Calea Bihorului, după care am parcurs Strada Română, de unde am ieșit spre Pădurea Delani. Acolo am făcut un popas, după care am revenit în Beiuș pe același traseu. Cred că ne-am atins scopurile activității, acelea de a oferi copiilor ocazia să se simtă bine împreună, iar concitadinilor noștri să le dăm un exemplu de bune practici, și anume să reducem poluarea prin folosirea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul înconjurător și care, în plus, ne oferă sănătate, confort și bună dispoziție. Le spun tuturor să îndrăznească să circule pe biciclete, să facă mișcare și, în același timp, să realizeze că astfel au un comportament responsabil față de natură și de semeni˝.

Interlocutoarea noastră a mai anunțat că proiectul va continua cu alte activități de ecologizare și de plantare de flori și puieți de arbori, iar la final va fi organizat Simpozionul județean „Prietenii Terrei”.

Cât despre elevii din ciclurile primar și gimnazial participanți la excursia pe două roți, aceștia sunt convinși de efectele benefice pe care mersul cu bicicleta le are atât asupra mediului, cât și pentru sănătatea celor care-l practică.